Šest stvari koje bi pre 30. godine trebalo da znate o FINANSIJAMA

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Dobre finansijske navike se stiču tokom školovanja, ali i kasnije. Ovo su pravila koje bi bilo dobro da usvojite pre svoje 30 godine, a kako bi upravljali svojim novcem i ne dolazili u finansijske teškoće.

1. Vodite računa kako koristite kreditne kartice

Kreditne kartice mogu da se učine kao rešenje kada vam treba da prebrodite do sledeće plate, a i potrebne su vam pri onlajn kupovini. Međutim, kartičarske kompanije zarađuju upravo na vašim glupim finansijskim odlukama, a pri tome se igra na kartu impulsivne kupovine stvari koje vam i nisu potrebne. Ako ne plaćate redovno obaveze po kreditnim karticana ili ukoliko plaćate samo minimalni iznos, na kraju ćete neke od kupljenih predmeta platiti i nekoliko puta više od prave cene proizvoda. Uvek imajte na umu kolike su naknade i visoke kamate.

2. Otvoreno pričate o troškovima sa životnim partnerom

Mnogi parovi žive zajedno pre nego što se odluče na bračne vode, a problem stvara podela računa. Jedna od najvećih grešaka koju možete napraviti jeste da se ne znaj šta su čije finansijske obaveze. Pričajte otvoreno i iskreno o novcu, dugovima i potrošačkim navikama kada „spajate“ dva života u jedan. Naime, budući da se većina parova najviše svađa upravo zbog novca, veoma je važno poznavati navike svog partnera i odmah na početku zajedničkog života rešiti finansijska pitanja i nedoumice.

3. Iako je daleko, napravili ste plan za penziju

Iako je penzija decenijama daleko i teško je fokusirati se na planove vezane za to razdoblje, upravo su tridesete godine najbolje vreme za to. Što pre počnete da štedite, više ćete imati vremena da iskoristite prednosti štednji i kamata.

4. Razmišljate o životnom osiguranju

Možda se trenutno osećate nepobedivo, ali u jednom trenu svog života desiće se da se razbolite ili se povredite. Što ste mlađi i zdraviji kada ugovarate životno osiguranje, manje ćete i platiti. Zato bi trebalo razmisliti i početi što pre i sa ovom vrstom štednje.

5. Štedite za „crne dane“

Nemojte zaboraviti ni da ostavljate novac sa strane za neke velike troškove koji će uslediti. Jednog dana ćete želeti da kupite stan, kuću, novi auto ili jednostavno da uplatite neko daleko putovanje. Možda ćete imati i decu, a ti troškovi mogu da vas bace u ozbiljne dugove. Zato planirajte unapred.

6. Nalazite meru kad trošite za 

U jednom trenutku možda ćete poželeti imati decu za koju ćete biti spremni učiniti što god da je potrebno da budu srećna i sigurna. Za mnoge to znači pružiti im najbolje od najboljeg kao što su najmodernija kolica ili brendirana odeće. Ipak, proverite svoj račun pre nego što se novac pretvori u gomilu igračaka ili markirane odeće.

Izvor: blic

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram