PROGNOZA Evo kakvo nas leto očekuje!

Meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku prognozu za leto za celu Evropu.

Kako se navodi u ovoj prognozi, područje Balkana suočiće se sa dve ekstremne vremenske prilike – sušom i poplavama.

Inače, tokom letnih meseci u delovima zapadne i centralne Evrope očekuju se duga razdoblja velikih vrućina. Najviše temperature u tim razdobljima će prelaziti 32 Celzijusa u Tuluzu i Lionu, Milanu i Firenci, kao i Frankfurtu i Berlinu. Slična se situacija, iako donekle blaža, očekuje i na području Istre.

Najekstremnije vrućine dovešće do rasta temperatura i do 38 Celzijusa na jugu Francuske i severu Italije.

„Postoji zabrinutost od pojave dugotrajnog toplotnog talasa kasnije tokom leta, u avgusta, koji bi mogao biti izuzetno opasan za stariju i mlađu populaciju“, kazao je meteorolog AccuWeathera Alan Repert.

„Duga opasnost biće i loš kvalitet vazduha koji će posebno uticati na starije i one lošeg zdravstvenog stanja“, dodao je meteorolog Tajler Rojs.

Kao posledica velikih vrućina na tim se područjima očekuje suša, zbog čega bi moglo doći do izbijanja velikih šumskih požara. Iako se očekuje podprosečna količina padavina, tom području prete i povremene jake grmljavinske oluje.

Sa druge strane, istočnu Evropu čeka niz opasnih grmljavinskih oluja tokom celog leta.

Kombinacija nadprosečno visokih temperatura i vlažnog vazduha koji će pristizati sa Mediterana dovešće do stvaranja jakih grmljavinskih nevremena na području od istočne Poljske i Češke pa sve do Belorusije.

„Najviše će oluja biti u poslepodnevnim i večernjim satima“, kaže Rojs.

Najveći rizik od opasnih oluja preti Pragu, Vroclavu, Varšavi i Minsku. Ove oluje pratiće orkanski vetrovi i poplave, što bi moglo dovesti do velikih poremećaja u prometu. Najjače oluje mogle bi dovesti i do stvaranja tornada.

Ostala područja kojima takođe prete razorne oluje su Minhen, Drezden, Beč i Vijlnus.

Veći deo Evrope može da očekuje sušnije leto od proseka, ali južni delovi Italije i Balkana biće pogođeni učestalim grmljavinskim nevremenima. Krajnji jug Hrvatske uključen je u to područje.

Uz mogućnost čestih grmljavinskih nevremena, najveća opasnost ipak će biti poplave. Područja poput Rima, Napulja, Tirane i Sofije biće pogođena velikim nevremenima koja mogu izazvati i po život opasne poplave, upozorava AccuWeather.

Na tim se područjima očekuju duga razdoblja s obilnom kišom, koja bi mogla trajati i danima.

Duga razdoblja toplog i sušnog vremena obeležiće leto u Velikoj Britaniji, na severozapadu Francuske, u Belgiji i Holandiji.

Talasi vrućine mogli bi da pogode jug Francuske i sever Italije. Iako će ova topla razdoblja trajati dugo, ipak neće biti opasnosti od požara ili paklenih vrućina i temperaturnih rekorda.

„Ovo će leto biti jedno od tri najtoplija u poslednjih 10 godina na ovom području“, kaže meteorolog Rojs.

Suša će ovog leta biti veliki problem za područja od Ukrajine do severnog Balkana. Nakon kišovitog marta, usledio je sušni april i takvo bi se vreme trebalo nastaviti i tokom većeg dela leta.

„Ozbiljna suša nakon hladnog februara i početka marta mogla bi dovesti do velikih šteta na poljoprivrednim površinama“, upozorava AccuWeather. U nekim delovima Balkana i Ukrajine moglo bi doći i do nestašice pitke vode. AccuWeather napominje da se i u ovom području očekuju talasi vrućine, iako oni neće biti izraženi kao prošlog leta.

Iako će na području Španije i Portugala biti vrućih dana, ovo će leto biti „normalnije“ nego proteklih godina, kada su to područje poharale velike vrućine.

Očekuje se i nadprosečna količina padavina, što bi trebalo da spreči pojavu velikih požara poputz onih iz proteklih godina.

Izvor: alo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link