SKUPŠTINSKA KOMISIJA 19 GODINA NAKON BOMBARDOVANJA NATO zločinci eksperimentisali na Srbima!

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Bili smo zamorčići!

Nova supermunicija, koju je NATO razvijao decenijama kako bi uspešno mogao da se suprotstavi tenkovima sovjetske proizvodnje, prvo je isprobana u nad Srbima u BiH 1995. godine, a zatim i u Srbiji 1999.

Municija razvijena zbog ruskih tenkova

Pentagon je tokom 70-ih godina prošlog veka objavio da je Vojska Sovjetskog Saveza razvila oklop za tenkove Varšavskog ugovora, koji NATO municija nije mogla da probije. Pentagon je počeo ispitivanje materijala sa kojim će proizvesti municiju veće probojne moći. Nakon testiranja različitih metala, istraživači su izabrali osiromašeni uranijum. Od kraja sedamdesetih godina u SAD-u, SSSR-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj počeli su da se pretvaraju svoje zalihe osiromašenog uranijuma u kinetičke penetratore. Takvu municiju koriste aviona tipa A-10.

—————————————————————-
Vašington još 1994. znao za posledice

U opširnim izveštajima italijanskih komisija i medija o štetnosti korišćenja municije s osiromašenim uranijumom, treba izdvojiti i sledeći.

– Pentagon je još 1994. razdelio snimke kako treba rukovati sa specijalnom municijom. Na snimcima se vide američki vojnici u beloj odeći, sa maskama, rukavicama kako idu kroz kontaminiranu zonu. Video su dobile sve NATO zemlje, zbog čega se zaključuje da je vlast u Rimu još tada bila svesna opasnosti, ali uprkos tome italijanski vojnici su slati na Balkan, Avganistan i u Irak bez odgovarajuće opreme – navodi se u jednom od izveštaja.

 

U godinama nakon toga, zabeležen je drastičan porast malignih oboljenja u oblastima gde su NATO avioni najviše delovali, ali je Alijansa odbijala bilo kakvu odgovornost i nastavila je da koristi municiju s osiromašenim uranijumom i u Iraku (2001) i Avganistanu (2003).

Upravo zbog toga je Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Srbije, po hitnom postupku zatražila osnivanje komisije čiji glavni cilj će biti utvrđivanja istine o vezi između bombardovanja osiromašenim uranijumom 1999. i porasta broja obolelih od raka, to uspeti i da dokaže.

– Ubeđena sam da hoće, a najvažnije je što mi sada raspravom u Narodnoj skupštini Republike Srbije govorimo o potrebi formiranja ovakve komisije na parlamentarnom nivou koja ima veoma zahtevan zadatak, a to je da istraži posledice bombrardovanja iz 1999. na zdravlje i životnu sredinu ljudi sa posebnim sa osvrtom na upotrebu projektila sa osiromašenim uranijumom – kazala je Gojkoviećeva.

Kako je istakla, od velike pomoći će svakako biti izveštaj italijanskog parlamenta, „države koja je jedna od članica NATO koje su učestvovale u bombardovanju, a koja je posle višegodišnjeg istraživanja i ispitivanja relevantnih činilaca, dokazala da su italijanski vojnici umirali, obolevali i obolevaju od posledica toga što su boravili na područjima na kojima su korišćeni projektili s osiromašenim uranijumom“.

Gojković je naglasila da ono što je frapantno jeste da je, po italijanskim podacima oko 4.000 vojnika obolelo od raznih malignih bolesti i oko 300 je izgubilo život zato što je boravilo na tom području, a nije imalo nikakvu zaštitu „za razliku od pojedinih drugih stranih trupa koje su boravile na tom području“.

Ona je kazala da nije dovoljno da do 2020. ta komisija predloži prve mere u tom slučaju, jer je to veoma zahtevan posao i podsetila da je italijanska komisija više puta zasedala.

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram