Otkrivena bista Miloša Obrenovića

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Na 200. godišnjicu od proglašenja Kragujevca, prvom srpskom prestonicom moderne Srbije, unutar Miloševog venca, kod Amidžinog konaka, danas je otkrivena bista Miloša Obrenovića.

U prisustvu predstavnika lokalne samouprave, institucija i gostiju koji su došli da zajedno sa Kragujevčanima proslave 6. maj – Dan grada i ovogodišnji značajni jubilej, bistu je otkrio gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

“Zahvaljujući Knezu Milošu Obrenoviću, Kragujevac je 1818. godine postao jedan od najznačajnijih gradova ne samo tadašnje Kneževine Srbije, nego i srpskog naroda, a Miloševa ideja, misija i uloga u periodu prve polovine 19. veka učinila je da Srbija postane međunarodni faktor ne samo na Balkanu”, podsetio je Nenad Đorđević, istoričar i direktor Narodnog muzeja u Kragujevcu.

Bista Miloša Obrenovića, koja je izgrađena uz podršku grada Kragujevca i Vlade Republike Srbije, delo je akademskog vajara Zorana Kuzmanovića.

“Kuzmanović je đak našeg najznačajnijeg vajara Nikole Koke Jankovića. Bista predstavlja tek početak vraćanja duga prema Milošu Obrenoviću koji je od našeg grada stvorio moderni evropski grad”, navodi Đorđević.

Kako bi se Milošev lik najvernije prikazao za izradu skulpture, koja je trajala skoro godinu dana, korišćeni su predlošci, slike i fotografije iz tog perioda, kao i posmrtna maska Miloša Obrenovića.

 

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram