ODLIČNE VESTI! VUČIĆ IDE KOD PUTINA 8. MAJA: Dvojica državnika razgovaraće u Kremlju o TRI NAJVAŽNIJE TEME!

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Naš predsednik specijalni gost Kremlja povodom inauguracije Vladimira Vladimiroviča Putina. Ovo je definitivna potvrda da Rusija vidi Srbiju kao najvažnijeg evropskog saveznika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je specijalni poziv da poseti Moskvu samo dan posle inauguracije predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina, potvrđeno je juče Informeru u više izvora.

Kako saznaje ovaj list, Vučić će kod Putina boraviti 8. maja, a posetu će možda produžiti i na 9. maj kada će u Moskvi, kao i svake godine, veličanstvenom vojnom paradom biti obeležen Dan pobede nad fašizmom. Moguće je, dakle, da će naš predsednik biti jedini evropski državnik na ovoj paradi.

Nastavak vojne saradnje

Kako nam je potvrđeno u kabinetu predsednika, Aleksandar Vučić nije u mogućnosti da na sam dan Putinove inauguracije 7. maja bude u Kremlju, s obzirom na to da je još pre nekoliko meseci dogovorena njegova poseta Turskoj i sastanak sa Redžepom Tajipom Erdoganom.

Zbog toga je, kako za naš list objašnjavaju u diplomatskim krugovima, Vučiću prošle nedelje upućen poziv da bude specijalni Putinov gost dan kasnije.

– Predsedniku Vučiću stigao je poziv da bude gost u Kremlju povodom predsedničke inauguracije. Tom prilikom predviđen je sastanak sa Vladimirom Vladimirovičem Putinom. Dvojica lidera razgovaraće o svim aktuelnim temama, a posebno o bezbednosti u regionu. U agendi za posetu su i razgovori o ekonomskoj saradnji dve zemlje, a posebno o nastavku vojnotehničke saradnje i daljoj modernizaciji Vojske Srbije. Osim šest ruskih i četiri beloruska ‘miga’, pričaće se o nabavci novih helikoptera i savremenih PVO sistema – navodi naš izvor i dodaje da je ovaj susret definitivna potvrda izvanrednih odnosa na relaciji Beograd-Moskva.

– Zaigrali su se svi oni koji su želeli da prikažu da između Srbije i Rusije postoje nekakvi problemi. Predsednici Vučić i Putin održavaju bliske, savezničke kontakte po svim značajnim pitanjima. Ne zaboravite da su dvojica lidera više od sat vremena razgovarali telefonom odmah nakon krize na severu Kosova i hapšenja Marka Đurića, kao i da je Rusija obećala Srbiji svaku pomoć u očuvanju teritorijalnog integriteta. Ova poseta Vučića jeste i definitivna potvrda da Rusija vidi Srbiju kao svog najvažnijeg evropskog saveznika… – ističe naš izvor.

Inače, susret 8. maja biće čak 12. zvanični sastanak dvojice lidera, a drugi otkako je Vučić prošle godine izabran za šefa države.

Veštački stvarana fama

I dok zvanično niko nije hteo da komentariše naša saznanja, politički analitičar Dragomir Anđelković objašnjava da zvanična Moskva nikada nije pozvala nijednog predsednika na inauguracione svečanosti, dok se na proslavu Dana pobede pozivaju samo najbliži prijatelji i saveznici.

– To je tako od kada postoji nezavisna Rusija i to je njihov striktni, državni protokol. Oni ponekad zovu bivše političare ili lidere partija, ali ne i zvaničnike. S druge strane, praksa je u Rusiji da na proslavu Dana pobede pozivaju samo predsednike prijateljskih i savezničkih država i to je najveća počast koju strani državnik tamo može da dobije. Ovo je, dakle, još jedan korak dalje u učvršćivanju rusko-srpskih odnosa. Veštački je stvarana fama u javnosti da postoji neki problem u našim odnosima, ali sada je valjda svima sve jasno… – kaže Anđelković i ističe da će i ovaj susret dvojice lidera učvrstiti sve elemente ekonomske i vojnotehničke saradnje.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević naglašava da su na ovaj način pale u vodu sve spekulacije da Vučić neće biti pozvan u Moskvu.

– Ovaj Putinov poziv Vučiću pokazuje da Rusija ostaje iskreni saveznik Srbije u ključnim trenucima borbe za Kosovo i Metohiju. Istovremeno, potvrđuje visok nivo odnosa naše dve zemlje i, konačno, dokazuje koliko ruski šef države ceni našeg predsednika – navodi Milivojević, uz ocenu da su Vučićevi sastanci s Putinom i Erdoganom od izuzetne važnosti jer i Rusija i Turska imaju izuzetno važan uticaj i interese na Balkanu.

Izvor: Pink

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram