Četiri godišnja doba u šumi – osetiti prirodu svim čulima!

Boravak u šumi je posebno iskustvo. Osećate punoću života svuda oko sebe, čak iako je mirno i nema životinja na vidiku. Prosto kao da je šuma živi entitet, sam za sebe. U suštini, šuma je kolektivna svest, koju objedinjavaju drveće, biljke, životinje, insekti, ptice, kao i zemlja, voda, kamen i vazduh.

1136093061_3a578da8ba

Šuma sa svim svojim stanovnicima, prati cikluse godišnjih doba. Svako od tih godišnjih doba ima svoju vibraciju, svoju energiju po kojoj i šuma funkcioniše. Iako su trenutno vremenske prilike poremećene, to je samo zato jer i naša planeta prolazi kroz proces transformacije. I ona sama se podiže na viši nivo svesti, usklađuje se sa procesima i ciklusima koji vladaju u našoj galaksiji.
Odvojte vreme ako možete da odete na istu lokaciju u šumi u različitim mesecima godine. Zaprepastićete se koliko se ta ista šuma razlikuje od meseca do meseca. Ne samo da se fizički razlikuje, već je čitava atmosfera i energija sasvim drugačija. Šuma pod snegom, šuma u kojoj pada letnja kiša, šuma u proleće kada sve miriše, šuma u jesen kada preovlada bezbroj nijansi od žute, narandžaste, crvene do braon, sve je to jedna te ista šuma koja diše isto onako kako i planeta diše.
Meditacija u šumi u različita godišnja doba može vam pomoći da osetite razliku između godišnjih doba u energetskom smislu, kako godišnja doba deluju na živa bića i na vas same i kako ih možete koristiti da pokrenete unutrašnje procese koji su vam potrebni radi ostvarenja vaših ciljeva.

shutterstock_102937733

PROLEĆE:
U ovom periodu preovladava pokretačka snaga, ona koja pokreće da se započne proces manifestacije vaših ideja koji će biti u skladu sa prirodnim ciklusima. Nežna vibracija ljubavi koja pomaže da se iz semena rađaju nove biljke, pomaže i vama da pokrenete nove ideje, one na kojima ste radili protekle zime. U tom procesu se usvajaju razbijene blokade na kojima ste radili protekle zime i sada iz nove percepcije formirate nove ideje i ciljeve za ovu godinu.
LETO:
Vreme kada se puno ulaže kako bi se ostvarilo ono što vam je potrebno. Vreme kada dolazite do plodova vašeg rada. Do sada ste već obavili pola puta, i punom parom nastavljate dalje. Vide se rezulati vašeg rada i pristižu prve nagrade za uložen trud. Vrlo živo doba, puno snage i energije, sve je u svojoj najvećoj snazi. Energija ovog doba vam pomaže da budete aktivni i energični. U kasno leto se pokretačka energija polako utišava, tada već polako možete početi da se opuštate.
JESEN:
Intenzivne energije leta polako počinju da se utišavaju. Poslednji plodovi vašeg rada se ubiru, polako se pripremate za dug odmor tokom zime. U šumi tokom jeseni se oseća blagi mir i iluzija jesenje tuge, pošto mnoge biljke okončavaju, a životinjice se polako povlače u svoja skloništa. Vetar i kiša donose očišćenja od nakupljenih nepotrebnih energija, negativnosti i umora. U ovom periodu sabirate utiske od protekle godine i obavljate poslednje nedovršene stvari. Vreme za uzemljenje.
ZIMA:
Šuma spava. Vreme odmora i dubokih uvida. Vreme duhovnosti. Vreme izolacije. Vreme posvećeno samom sebi. Fizičko telo se odmara, a unutrašnja energija obavlja posao. Vreme kada nema spoljašnjih akcija, nego se posmatraju rezultati proteklog perioda. Sagledava se situacija, šta bi moglo bolje uraditi sledeće godine. Na kojim delovima sebe treba poraditi više. Boravak u šumi za vreme kada je sneg, daje izuzetan osećaj mira i tišine. Sneg apsorbuje zvuk, pa se osećate kao da ste u tampon zoni. I dalje se oseća život, svugde su tragovi manjih životinja. Odmarate se i oporavljate se, skupljajući snagu i formirajući nove ideje za naredno proleće.

Foto: Flickr.com

Izvor: zivetisaprirodm

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link