ODOŠE CENE U NEBO! Gorivo u Srbiji poskupljuje za čak 15 DINARA!

Zbog povećanja cena sirove nafte na svetskom tržištu, gorivo bi moglo da poskupi do početka juna čak 15 dinara!

Ovo, naravno, pod uslovom da ne bude drastičnog i iznenadnog poskupljenja nafte i njenih derivata u svetu, jer bi u tom slučaju scenario mogao biti i gori.

Cene goriva na domaćim pumpama u poslednjih nedelju dana su porasle, pa je litar bezolovnog benzina trenutno oko 147 dinara, dok za litar evrodizela treba da izdvojite oko 156 dinara.

Sadašnji porast cena dugujemo povećanju akciza na derivatne nafte.

Naime, akcize na benzin više su za 1,6 dinara po litru, a na dizel 1,64 dinara. Tako je sada akciza na benzin 55 dinara umesto dosadašnjih 53,34 dinara, dok je akciza na dizel gorivo povećana s 54,86 na 56,5 dinara po litru.

Milan Rakić iz Udruženja privatnih naftaša Srbije objasnio je zbog čega je gorivo u našoj zemlji poskupelo, kao i da će cena naftnih derivata i dalje da raste.

Usklađivanje akciza i porast cena sirove nafte na svetskom tržištu uticali su na porast cena naftnih derivata i porast cene nafte. Cena goriva će i dalje da raste, do kraja juna može dostići i iznos od 15 dinara, ali sve polako i postepeno.

Naravno, pod uslovom da ne dođe do drastičnog povećanja cene sirove nafte. Ako kažem da okvirno konačna cena goriva može da poraste 14 odsto, najpre mora da skoči veleprodajna cena, koja je već u porastu, a sad će još naknadno da se pojačavaju i izjednačavaju akcize – kaže on.

Izvor: Informer

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link