Moć probiotika

Čuli ste već kako su su probiotske bakterije korisne za zdravlje, vreme je da saznate i zašto.

ŠTA SU PROBIOTICI?

U pitanju su prirodni mikroorganizmi koji ukoliko se unose u adekvatnim količinama mogu biti dobri za vaše zdravlje. Komercijalno se najčešće dodavaju u mlečne proizvode. Redovnim unošenjem određenih probiotika možemo ojačati svoj organizam u borbi protiv prehlade, proliva i drugih zdravstvenih poteškoća.

 

DEFINICIJA

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije probiotici su živi mikroorganizmi koji čine dobrobit svojim „domaćinima“. LAB (lactic acid bacteria) i bifidobakterija suuobičajni tipovi mikroba koji se koriste kao probiotici, ali određene plesni i bacili mogu takođe biti korisni.

KORISNE BAKTERIJE

Neke bakterije poput L. bulgaricus i S. thermophilus ne spadaju zvanično u probiotika ali su upravo to bakterije koje pretvaraju jogurt od mleka. One proizvode mlečnu kiselinu razgradnjom laktoze, pa tako omogućavaju lakše varenje mleka u crevima koje u nefermentisanom obliku mnogim ljudima predstavlja problem. Zato se jogurt mnogo lakše vari od mleka.

 

RAZLIKE

Probiotici i prebiotici su dve različite stvari, iako se često kombinuju u zdravim mlečnim napicima. Prebiotici su nesvarljive materije koje se dodaju u hranu kako bi omogućile bolji rast probiotskih bakterija. Tipično su to vlaknasti ugljeni hidrati koji svojom funkcijom pomažu proces varenja hrane, iako su sami nesvarljivi. Prebiotici se mogu dodavati raznim prehrambenim proizvodima, ali se nalaze i prirodno u hrani poput soje, čičoke, ovsa, lista maslačka, luka…

iZVOR: menshealth

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link