NIJE VALJDA KRAJ?! Amerikanci proglasili najveći stepen opasnosti, očekuju ruski nuklearni napad!

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ceo svet čeka da vidi šta će se desiti sa mogućim napadom na Siriju, a nezavisni sistem upozorenja za nuklearni rat objavio je upozorenje o konfrontaciji između Rusije i SAD.

Amerikanci, Britanci i Francuzi trenutno se nalaze u području iz kog mogu da izvedu napad na Siriju zbog navodnog korišćenja hemijskog oružja, ali još razmišljaju o napadu.

Američki predsednik Donald Tramp obećao je Rusiji da će raketni napad protiv Asadove vlade „doći“ zbog smrtonosnog napada u tvitu koji je obišao ceo svet.

Ovaj sistem prati koliko su snage SAD spremne za odbranu, a poznat je pod nazivom DEFCON, i predstavlja sistem upozorenja koji je koristila američka vojska kako bi ukazala na rizik nuklearnog rata, piše Dejli Star.

Standardni nivo u mirnodopskim uslovima je DEFCON 5, a smanjuje se kako se ozbiljnost situacije povećava. DEFCON 1 predstavlja očekivanje neposrednog napada, a dosada nikad nije proglašen.

– DEFCON 5 se odnosi na stanje normalne pripravnosti u mirnodopskim uslovima. Povećanje ovog stepena može obaviti Združeni generalštab, a objavljuje ga Ministar odbrane SAD.

– DEFCON 4 podrazumeva povećanu pripravnost obaveštajnih službi i povećanje mera nacionalne bezbednosti. Ovaj nivo pripravnosti održan je skoro tokom celog Hladnog rata.

– DEFCON 3 se odnosi na povećanje pripravnosti vojne sile iznad uobičajene. Svi vojni štabovi SAD-a (osim Strateške vazdušne komande koja je već imala stepen DEFCON 2) su imali ovaj nivo 1962. godine tokom Kubanske raketne krize. Sve oružane sile Sjedinjenih Država imale su DEFCON 3 tokom Jom Kipurskog rata 1973. godine kada je Sovjetski Savez pretio intervencijom na strani Egipta. Treći put su SAD dostigle DEFCON 3 tokom Napada 11. septembra 2001.

– DEFCON 2 podrazumeva vojnu pripravnost koja je prva ispod maksimalne. Proglašena je samo jednom, tokom Kubanske raketne krize.

– DEFCON 1 se odnosi na maksimalnu pripravnost. Ne postoje proverene informacije da je ovaj stepen ikad upotrebljen.

Za nacionalno stanje opasnosti postoji sedam nivoa stepena pripravnosti, koji se koriste pod imenom LERTCON (eng. Alert Condition). Sedam LERTCON-ova se deli na 5 DEFCON-ova i dva EMERGCON-a (engl. Emergency Condition)

Službeni nivo DEFCON do skora je bio 5 – najniže stanje pripravnosti.

Ali DEFCON sistem za upozorenje, privatna obaveštajna grupa koja je prati nuklearne pretnje Sjedinjenim Američkim Državama od 1984, izdala je saopštenje u kome upozorava da je na snazi nivo 4.

U saopštenju DEFCON se kaže: „Nedavni hemijski napad u Siriji je stavio i Rusiju i Sjedinjene Države u poziciju mogućeg oružanog sukoba.

„Dok svaka strana optužuje drugu i poriče sviju krivicu, mi smo izvan onoga ko je stvarno odgovoran i skoro do tačke da se ova kriza razvija samostalno“, kaže se u saopštenju.

„Postoje različiti izveštaji o vojnim snagama koji s spremaju za sukob, a i Rusija i Sirija veruju da je udar Sjedinjenih Država neizbežan“.

DEFCON 4 stavlja američku vojsku u stanje „iznad normalne pripremljenosti“ i podrazumeva „povećanje rada obaveštajnih službi i jačanje sigurnosnih mera“.

Ne postoje „neposredne nuklearne pretnje protiv SAD-a“, ali DEFCON insistira da „događaji zahtevaju bliži monitoring“.

Izvor: alo.rs

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram