Kragujevac ponovo grad industrije, dolazak SIMENS-a otvara čak 7.000 radnih mesta

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

U radnoj zoni Sobovica – Lužnice posao bi trebalo da dobije čak 7.000 radnika. Menadžeri „Simensa“ već traže inženjerski kadar.

Dolaskom „Simensa“ i drugih inostranih kompanija u Radnoj zoni Sobovica – Lužnice, počinje pravi privredni preporod Kragujevca, a u novom svojevrsnom industrijskom gradu, koji će nići između najvećeg grada u Šumadiji, Rače i Topole, posao bi u naredne tri do četiri godine trebalo da dobije oko 7.000 radnika.

Ovaj ambiciozni projekat nedavno je na sednici Skupštine grada najavio gradonačelnik Radomir Nikolić, a premijerka Ana Brnabić je saopštila da Vlada Srbije ima „ozbiljne ambicije za Kragujevac, sa još nekim investitorima koji će omogućiti zapošljavanje više hiljada građana“. Najavljeno je da će sa „Simensom“ doći i komponentaši te fabrike, kao i neke kineske kompanije.

Lokalni parlament je već usvojio Plan detaljne regulacije te industrijske zone, kojim je obuhvaćeno oko 700 hektara zemljišta. Predviđeno je da se fabričke hale grade na prostoru od oko 280 hektara, dok će na ostaloj površini biti izgrađeni najsavremeniji prateći sadržaji neophodni tolikom broju radnika.

Dolazak „Simensa“ već „trese“ nezaposlene u Šumadiji. Menadžment nemačke kompanije je nedavno pregovarao sa čelnicima ovdašnjeg Fakulteta inženjerskih nauka o angažovanju stotinak mladih stručnjaka, a na prošlonedeljnom Sajmu obrazovanja, zapošljavanja, preduzetništva i inovacija, najveće interesovanje nezaposlenih vladalo je za radni angažman upravo u „Simensu“.

Kompaniji su potrebni mašinski inženjeri, bravari, zavarivači i CNC operateri. Već na samom otvaranju štanda, za ove poslove stvorio se red od oko 200 zainteresovanih. Pored nezaposlenih sa iskustvom u tim zanimanjima, prijavio se i veliki broj neangažovanih radnika za dodatne obuke i prekvalifikacije.

Kako nezvanično saznajemo, u ovoj nemačkoj firmi, koja je preuzela kragujevačku kompaniju „Milanović inženjering“, moglo bi da bude angažovano oko 2.500 nezaposlenih. Gradom se već prenose „pouzdane informacije“ da će se tu proizvoditi od „šinske igle“, preko tramvaja do – lokomotive, ali zvaničnih potvrda za te navode još nema. Generalni direktor „Simens Srbija“, Udo Ajhlinger, saopštio je da će ova fabrika u Kragujevcu „značajno proširiti mogućnost za nove proizvode“.

Izvor: Večernje novosti

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram