Jana je posle ubistva mame Jelene crtala čudovište koje vuče ženu: Šta znači crtež, čega se ona sada seća i ko će joj biti staratelj?

Koliko je dete nakon dve godine u stanju da se seti događaja koji je izazvao veliku traumu?

Nakon ubistva Jelene Marjanović, 2. aprila 2016. godine na nasipu u Borči, njena ćerka Jana je ostala bez majke sa samo pet godina. Kako se navodi, pevačica je kćerki mahnula kad je krenula da trči, i to je poslednji put kad je mala Jana videla majku živu. Od zločina je prošlo dve godine i postavlja se pitanje – da li i koliko devojčica pamti taj dan i događaje, kao i ko će imati starateljstvo nad malenom?

Devojčica koja je ostala bez majke i čiji je otac u pritvoru od 15. septembra 2017. godine zbog sumnje da je počinio ovaj stravični zločin, nakon ubistva majke ponavljala je „mama je nestala u travi“ inapravila je nekoliko crteža visoke trave u kojoj se nalazi nešto što ona naziva „čudovištem koje hvata ženu“.

Tim povodom razgovarali smo sa psihologom kako bismo utvrdili šta znači crtež i koliko bi on bio značajan za istragu.

Mala deca crtaju svašta, crtaju ono čega se plaše. Taj crtež nije bio samo taj događaj, to je bio vakuum, ona gleda i crtane filmove, i njoj su sigurno popunjavali vreme na razne načine, razni uticaji su dolazili do nje pa na osnovu svega toga, ja to čudovište ne bih povezivao sa tim događajem. Ona je videla da se nešto dešava, a ako nije bila svedok ubistva, a nije, ti crteži govore o nekom njenom emotivnom stanju, ali nisu relevantni da mi na osnovu toga nešto zaključujemo.

Foto ilustracija: Telegraf

Normalno je da se dete uplašilo, nema mame, cela halabuka, puno ljudi i onda crta strašne stvari koje postoje u spoljašnjem svetu. To po meni nije značajan podatak. Da je ona bila svedok ubistva i da je videla nekog i da u tom crtežu ima element toga što je videla to bi bilo značajno, a ovako je to samo odraz njenog emotivnog stanja – objasnio je za Telegraf.rs Zoran Milivojević, psiholog.

Kako je naveo psiholog na osnovu crteža ništa ne može da se zaključi, ali koliko njeno pamćenje može da pomogne da se slučaj reši?

SVEDOČENJE MALE JANE

I Janu će još jednom saslušati, ali će biti tretirana kao osetljivi svedok i nju će ispitati stručnjaci. Mnogi su se zapitali koliko je u stanju malo dete da pamti nakon dve godine.

Kad pitate odrasle ljude koliko se sećaju detinjstva onda je granica negde do četvrte godine. S obzirom na to da je Jana imala pet godina, i da je ta situacija bila vrlo važna, ona je iz pozicije deteta videla da se tad nešto važno dešava, tako da verujem da se nečeg seća. Ako je devojčica na nasipu nešto videla, sigurno se seća. Deca imaju fotografsko pamćenje u tom uzrastu – kazao je psiholog.

Koliko god da bi Jana želela da kaže istinu, u slučaju da je ponovo ispitaju, situacija je specifična kad se jedna okolnost uzme u obzir.

Ako bi Jana sad govorila o tome pošto ima sedam godina, s obzirom na to da sad bolje razume situaciju koja je nastala, ona može sad da razume da će možda nekom svojom izjavom da ugrozi i svog oca – napominje Zoran Milivojević, psiholog.

Nije poznato da li će izjava male Jane uticati na to ko će joj u budućnosti biti staratelj.

STARATELJSTVO NAD MALOM JANOM

Slučaj ubistva Jelene Marjanović okupira javnost, a mnoge od samog početka zanima kome će mala Jana pripasti, i ko će brinuti o devojčici kojoj se u jednom danu srušio ceo dotadašnji svet.

Jana Marjanović Foto: Telegraf

Iz Centra za socijalni rad za Telegraf.rs nisu hteli da preciziraju kome će mala Jana biti dodeljena, samo su se pozvali na Konvencije o pravima deteta Ujedinjenih nacija.

Nijedno dete neće biti izloženo proizvoljnom ili nezakonitom mešanju u njegovu privatnost, porodicu, dom ili prepisku, niti nezakonitim napadima na njegovu čast i ugled. Dete ima pravo na zakonsku zaštitu protiv takvog mešanja ili napada – izjavili su oni.

S tim u vezi dodali su da „objavljivanje podataka o toku starateljske zaštite, konkretnih slučajeva i drugih postupaka, nije zakonom dozvoljeno i može imati nesagledive posledice za sadašnji i budući psihofizički razvoj dece, koja su duboko traumatizovana“.

Izvor: telegraf.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link