KO JE VODIO STRANICU „DROGA SRBIJA“ Maturanti hteli da ispadnu „face“, a onda su se upleli u OPASNU IGRU

Dva tinejdžera iz Beograda su, kako ih niko ne bi otkrio, vodili profil „Droga Srbija“ sa nekoliko stotina adresa, pa čak i iz školske biblioteke, saznaje „Blic“.

„Blic“ je došao do nezvaničnih saznanja o tome kako je sprovedena opsežna i komplikovana istraga, čiji je cilj bilo obaranje Instagram profila koji je duboko uznemirio javnost u Srbiji. Istragom je pokazano da su administratori stranice „Droga Srbija“, na kojoj su kačene slike dece sa drogom, bila dvojica Beograđana, maturanata, koje do punoletstva deli tek nekoliko meseci, koji idu u istu školu.

Inspektori koji su radili na ovom slučaju istragu su najpre počeli tako što su kontaktirali sa upravom Instagrama, ali podaci koje su im iz ove svetske popularne društvene mreže poslali samo su pokazali kolike su dimenzije problema.

Instagram je odgovorio da su administratori profilu „Droga Srbija“ pristupali sa više stotina različitih IP adresa. Samo pet puta to je urađeno sa uređaja u vlasništvu dvojice mladića – toliko su oprezni bili. Svi ostali unosi dešavali su se sa različtih lokacija: iz lokalnih kafića i restorana, sa uređaja njihovih drugara i drugarica, pa i iz školske biblioteke. Kačili su se i na internet komšija kako bi zametnuli trag – saznaje „Blic“ od izvora upoznatih sa istragom.

Osim tinejdžera iz Srbije, čije su fotografije sa narkoticima kačili bez ikakvih grafičkih obrada, dvojici administratora materijal je stizao i od vršnjaka iz inostranstva.

Da su dvojica osumnjičenih bila svesna onoga što čine pokazuje ne samo njihov oprezni i diskretni pristup „poslu“, već i činjenica da su obojica – nakon što im je prva stranica ugašena – vratili telefone na fabričko podešavanje.

Kada su tinejdžeri konačno identifikovani i privedeni na saslušanje, njihovi roditelji su najpre bili šokirani, a potom razočarani i ljuti na sinove.

Radi se o pristojnim, dobrostojećim porodicama, koje su bile šokirane onim što im je predočeno. Tinejdžeri su, suočeni s dokazima, priznali šta su činili, a odmah su, da bi se delimično opravdali, rekli da drogu ne konzumiraju. Inspektorima su, takođe, predočili da su poduhvat od početka do kraja krili od svih prijatelja, drugara iz škole, rodbine. Potajno su se, ipak, nadali da će istraga ili glasine o njihovom privođenju otkriti svetu poduhvat koji su sproveli: tako bi ispali još veće „face“ – kaže izvor „Blica“.

Prema njegovim rečima, akcija ovih razmera na društvenim mrežama, sa ovakvim počiniocima, nije zabeležena u Srbiji

Ovo što su njih dvojica učinili – suštinski i pravno – uopšte se ne razlikuje od, na primer, rasturanja ili prikazivanja dečje pornografije ili nasilja. Za ovo delo zaprećene su i ozbiljne kazne – poručuje izvor „Blica“.

Kazne i do 10 godina

Nakon privođenja i saslušanja maloletnika, policija i tužilaštvo nastavljaju istragu, a protiv maturanata je podnesena krivična prijava za omogućavanje uživanja opojnih droga, u redovnom postupku. Minimalna zatvorska kazna za ovo delo je šest meseci, a maksimalna – u slučajevima da se droga nudi maloletnicima, što je ovde i bio slučaj – može biti i do 10 godina. Ipak, kada se uzme u obzir da su osumnjičeni maloletnici bez dosijea, nije realno očekivati zatvorske kazne.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link