ZORAN MARJANOVIĆ IZLAZI IZ ZATVORA: Mala Jana ipak mora da svedoči

Usvojen prigovor Sud naložio da se sasluša ćerka ubijene pevačice Jelene Marjanović, odbrana njenog muža očekuje da on bude pušten iz pritvora
Viši sud u Beogradu vratio je tužilaštvu na dopunu istrage optužnicu protiv Zorana Marjanovića i naložio da sasluša njegovu ćerku Janu, koja je bila na nasipu 2. aprila 2016. u vreme kad je, kako se sumnja, on ubio svoju suprugu, pevačicu „Granda“ Jelenu Marjanović.

Tužilaštvo ima rok od tri dana da donese naredbu o dopuni istrage, a branioci Zorana Marjanovića, advokati Veljko Delibašić i Nikola Dumnić smatraju da bi Jana mogla da bude ključni svedok, posle čijeg svedočenja će Zoran biti pušten iz pritvora.

Nakon saslušanja ćerke Zorana i Jelene očekujemo da bi postupak mogao biti obustavljen, što je jedina pravedna odluka – kaže Nikola Dumnić za Kurir.

  • Jana je kobnog dana bila na nasipu s majkom i ocem
  • Prema optužnici, Zoran ju je nakratko ostavio samu da bi ubio Jelenu
  • Prema Zoranovom iskazu, nijednog trenutka se nije odvajao od ćerke

Sud je juče saopštio da je odluka veća da tužilaštvo treba da pribavi nove dokaze, između ostalog, da u svojstvu svedoka ispita malu Janu.

Nisam očekivao ovakvu odluku suda. Ovo je kompromisno rešenje i za mene neočekivano, jer sam verovao da će sud smoći snage da donese jedino zakonito rešenje, a to je odluka da uopšte nema mesta optužbi – kaže Marjanovićev branilac, advokat Veljko Delibašić.

Prema njegovim rečima, Jana će u Višem tužilaštvu biti saslušana u prisustvu psihologa, ali i advokata. Kako je istakao, mala Jana je u prethodne nepune dve godine saslušavana najmanje pet ili šest puta.

Policija i tužilaštvo, kršeći zakon, saslušali su je bez prisustva psihologa. Nesporno je da je Jana svaki put ispričala isto, da se toga dana nije odvajala od oca i da sve nije moglo da se odigra onako kako piše, pa je tužilaštvo pokušalo da taj ključni dokaz u istrazi preskoči. Da je dete reklo i jednu jedinu reč koja ide tužilaštvu u prilog, ona bi bila ključni svedok tužilaštva, ali pošto njen iskaz otklanja i najmanju sumnju od Zorana, tužilaštvu ona nije bila bitna – kaže Delibašić i napominje da je dete jedini svedok, jer je tog dana bila na nasipu sa ocem i majkom.

Podsetimo, prema navodima optužnice koja je vraćena na dopunu, Zoran je ostavio dete samo na nasipu, namamio Jelenu da siđe sa zemljanog puta, a potom je ubio.

Novi dokazi

I BAZNE STANICE NA PROVERI

Prema nezvaničnim informacijama, osim saslušanja male Jane, sud je tužilaštvu naložio i da pribavi izveštaj o tome koji su sve telefonski brojevi bili registrovani na baznoj stanici u vreme ubistva. Podsetimo, izveštaj o baznim stanicama navodno je jedan od ključnih dokaza koji je pribavljen u istrazi protiv Zorana Marjanovića. U prigovorima na optužnicu odbrana je tražila i da im se dostave svi snimci sa sigurnosnih kamera.

Zakon dozvoljava da deca svedoče

OBAVEZNO PRISUSTVO PSIHOLOGA

Prema rečima advokata Veljka Delibašića, zakon dozvoljava da dete bude saslušano kao svedok.

Zakon apsolutno dozvoljava svim građanima da budu svedoci, s tim što nalaže organu postupka da bude obazriv prilikom ispitivanja takvih svedoka, odnosno da se uključi psiholog kako bi se dete zaštitilo i da ne bi doživelo traumu – objašnjava advokat.

Izvor: Kurir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link