POKRENUTA ISTRAGA PROTIV POZNATIH ANTIVAKCINAŠA Dok su oni širili paniku i besmislice, od malih boginja u Srbiji umrlo 12 osob

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Više javno tužilaštvo, odeljenje za visokotehnološki kriminal, pokrenulo je istragu protiv javnih ličnosti protivnika vakcinacije dece, koje su preko fejsbuka širile besmislice, izazivale paniku i iznosile netačne informacije o MMR vakcini.

Na taj način uticali su da se smanji obuhvat vakcinisane dece, a sve to je imalo za posledicu i ima epidmiju morbila, koja uveliko traje u Srbiji.

„Više javno tužilaštvo u Beogradu – odeljenje za visokotehnološki kriminal postupa u pravcu utvrđivanja krivične odgovornosti više javnih ličnosti protivnika vakcinacije dece i oni su predmet obrade i procesuiranja Odeljenja koje vrši provere navedenog činjeničnog stanja i prikuplja potrebne dokaze i dokumentaciju kako bi na adekvatan način i u potpunosti pretkrivični postupak bio sproveden i okončan“, stoji u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

Navodi se i da ni u ovom kao ni u bilo kom drugom predmetu neće biti ustupaka niti izuzetaka u smislu utvrđivanja krivične odgovornosti i krivičnog gonjenja onih lica koja su izvršila neko krivično delo, a nakon što budu prikupljeni svi relavantni dokazi i sprovedene i druge procesne radnje tužilaštvo će blagovremeno o tome obavestiti javnost.

Od malih boginja umrlo 12 osoba

Podsetimo, poslednjih godina protivnici vakcinacije preko sajtova koje su otvorili u svrhu izazivanja panike i iznošenja netačnih informacija šire besmislice o MMR vakcini. Svaki pokušaj epidemiologa i imunologa da edukuju stanovništvo u vezi sa vakcinacijom oni su osporavali svojom kontrapropagandom. Šireći dezinformacije, proširili su strah i nepoverenje prema vakcini, a sa njima i klice virusa koji je do sada ubio 12 ljudi.

Protiv koga je podneta krivična prijava

Protiv 43 takva šarlatana grupa od 270 roditelja podnela je krivičnu prijavu zbog širenja straha i panike od vakcine i pojave epidemije morbila.

Među najpoznatijim šarlatanima protiv kojih je podneta krivična prijava u Prvom osnovnom sudu u Beogradu su: Slađana Velkov, Jelena Karleuša, Miroljub Petrović, Maja Volk i Mirjana Bobić Mojsilović. S druge strane, na čelu grupe roditelja iz cele Srbije koji su odlučili da krivično gone gotovo ceo antivakcinalni lobi jesu doktori Tomislav Stevanović iz Zrenjanina i Vladimir Cimerman iz Beograda. Kako kažu, to su morali da učine da bi zaštitili zdravlje nacije i kolektivni imunitet.

Izvor: Blic

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram