NATO SPREMA NAPAD NA RUSE!? Šalju 45.000 vojnika na Rusiju

Zemlje NATO-a planiraju da ove godine u oktobru održe velike vojne vežbe u blizini granice s Rusijom. U vežbama će učestvovati 45.000 ljudi, saopštio je general Robert Neler, komandant Korpusa morske pešadije SAD.

Na jesen, u oktobru, biće održane velike vežbe NATO-a, najverovatnije najobimnije vežbe u kojima će učestvovati i amfibije ‘Trident džankčer‘, poznate iz vremena kada je Hladni rat bio na vrhuncu. Moguće je učešće 45.000 vojnika NATO-a i desetina brodova i aviona, koji će vežbati borbu protiv simulirane opasnosti kod obala Norveške – rekao je Neler na raspravi u Predstavničkom domu SAD.

General nije precizirao gde će se tačno održavati vežbe, ali je jasno da će to biti nedaleko od granice s Rusijom, pošto će ona, uveren je komandant, reagovati na njih.

Uveren sam da će Ruska Federacija slati demarše. Mislim, međutim, da to pokazuje ozbiljnost strategije SAD, da naši saveznici iz NATO-a žele da nas vide tamo (u Evropi) kao svoje zaštitnike – rekao je Neler.

SAD i zemlje NATO-a su 2014. godine usvojile Evropsku inicijativu za obuzdavanje nakon događaja na Krimu i na istoku Ukrajine, čiji je cilj „obuzdavanje agresivnih dejstava Rusije“ i zaštita evropskih saveznika.

Izvor: BalkansPress / Intermagazin.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link