MAHERI ZA FANTOMSKE NOĆNE LETOVE Ovo su srpski piloti koji su vozili hašiš

Srbina Milana Vujića (60) sa švajcarskim papirima, koji je uhapšen u Španiji, organizatori šverca hašiša angažovali su jer je kao bivši vojni pilot bio specijalizovan za noćni let na malim visinama i izbegavanje radara.

Vujić je uhapšen pre desetak dana, a u operaciji Andaluzija-Seranija španske policije privedeno je 18 ljudi, među kojima i mozgovi krijumčarenja. Sa Vujićem je uhapšen i njegov kopilot Mentor Ukaj (43), državljanin Srbije poreklom sa Kosova i Metohije. Njih dvojica su drogu krijumčarili helikopterom BO-105, bez registarskih oznaka, koji je kriminalna grupa uvezla iz Nemačke.

Vujić je bio u 31. klasi Vojne vazduhoplovne akademije, a da leti je naučio u Mostaru. Veći deo službe proveo je u Nišu, a leteo je „gazelom“ i MI-8. Tokom službovanja nije pravio problema – saznaje „Blic“ od izvora upoznatog sa istragom.

Međutim, pre skoro dve decenije, Vujić je napustio vojsku, i prvo je živeo u Nemačkoj, a zatim u Španiji. Razveo se još pre napuštanja službe. Po preseljenju u Zapadnu Evropu u domovinu je dolazio povremeno.

FOTO: RAS / RAS SRBIJA

– U međuvremenu je dobio i švajcarske papire. Tokom poseta Srbiji videlo se da dobro živi, da mu je životni standard daleko viši od pilotske zarade. Prijateljima i bivšim kolegama je pričao da ne radi, a dobar stil života pravdao je time da je „našao matorku koja ga izdržava“ – dodaje naš izvor

Hapšenje u Španiji, međutim, dovodi u pitanje istinitost njegovih tvrdnji da mu je „starija imućna gospođa obezbedila dobar život“ ili se krijumčarenjem droge sam postarao za to.

– Verovatno je angažovan jer je bio vojni pilot. Za razliku od civilnih, vojni piloti su obučeni za noćni let, bez osvetljenja, i to na niskim visinama. Tako izbegavaju radare i mogućnost lociranja i hapšenja – navodi naš izvor.

Upravo te veštine su preporučile Vujića narko-bosovima koji su organizovali šverc hašiša iz Maroka u Španiju. Mediji u Španiji i Maroku su posle razbijanja narko-grupe u kojoj je bio Vujić pisali da je on, kao iskusan pilot, zarađivao i 100.000 evra po letu.

„Srpski pilot je veoma iskusan, u pitanju je bivši pripadnik oružanih snaga i jedan je od najaktivnijih u slanju droge od Maroka do Španije vazdušnim putem. Ima na hiljade sati letenja. Sposoban je da leti u punoj brzini kroz Gibraltarski prolaz u helikopteru bez svetala, po mraku, samo uz pomoć naočara za noćni vid“, opisali su Vujića španski mediji.

Kolika je bila Vujićeva važnost u narko-lancu svedoči i to da španske vlasti veruju da je organizacija potpuno srušena nakon što je uhvaćen pilot i zaplenjen helikopter, koji su, kako su objasnili, bili „glavno sredstvo“ te kriminalne grupe.

Vujić je, inače, u Sevilju stigao nekoliko dana pre hapšenja, i to iz Švajcarske, gde je poslednjih godina živeo. Uhapšen je posle presretanja helikoptera u Kabezaz de San Huan, kada je izvršio narko-let od Sevilje do Maroka. Španska civilna garda ga je uočila kada je spuštao helikopter na farmu Las Kabezaz de San Huan. Tamo su bila dva muškarca koja su čekala da preuzmu pošiljku droge. Pilot je shvatio da je otkriven i uspeo je da se oslobodi tereta bacanjem u more. Policija je tada bez uspeha pretražila helikopter. Pilot je napustio farmu i krenuo prema Maroku, ali se ubrzo nakon toga vratio na drugu parcelu, gde je uhapšen.

Uhapšenom pilotu Vujiću sada zbog krijumčarenja hašiša preti više od tri godine zatvora u Španiji.

Saradnja pod Alpima

Vujićev kopilot bio je Mentor Ukaj, državljanin Srbije sa Kosova i Metohije. Gde je, kako i kad stekao letačke veštine, utvrđuje se. Prema nezvaničnim informacijama, i on je živeo u Švajcarskoj i veruje se da je upravo u toj državi pod Alpima započela i saradnja Vujića i Ukaja.

Izvor: blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link