Nije preuzeto preko 3800 zdravstvenih knjižica

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Na šalteru filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Kragujevcu ima preko tri hiljade osamsto nepreuzetih zdravstvenih knjižica. Najrevnosniji u preuzimanju knjižica su stanovnici opštine Lapovo, dok svoja dokumenta nisu preuzeli Kragujevčani, kao ni zdravstveni osiguranici Aranđelovca i Topole.

Pravo na zdravstvenu elektronsku knjižicu imaju zaposlena lica, penzioneri i građani koji obavljaju samostalnu delatnost i članovi porodica osigurani preko njih , poljoprivrednici i nezaposleni Nacionalne službe za zapošljavanje. Iako su zaposleni Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje radili prekovremeno kako bi svi građani Kragujevca i oklonih opština mogli na vreme da dobiju svoje zdravstvene knjižice nepreuzete elektonske kartice nije uzeo najveći broj Kragujevčana . Više od tri hiljade naših sugrađana nema nove zdravstvene kartice .

Nadležni apeluju na građane da preuzmu nove zdravstvene knjižice kako bi bez teškoća mogli da obave specijalističke preglede ili dobiju lekove na recept. Bez zdravstvenih knjižica lekarsku uslugu mogu da očekuju samo deca do 18 godina, trudnice ili porodilje do 12 meseci nakon porođaja. U lekarsku ordinaciju bez knjižice primaju samo ne pacijente kojima je potrebna hitna medicinska pomoć. Nove elektronske knjižice građani mogu da preuzmu na šalterima Republičkog fonda svakog radnog dana od 7:30 do 15:30. Na šalterima nema gužve a zaposleni u Filijali navode da je interesovanje građana za preuzimanje novih elektronskih knjižica veoma slabo.

Počev od 28. februara Republički fond za zdravstveno osiguranje automatski overava zdravstvene kartice osiguranicima samostalnih delatnosti, poljoprivrednicima, inostranim penzionerima, verskim službenicima. Ukoliko građani žele da provere da li je zravstvena knjižica overena taj podatak mogu da dobiju elektronskim putem ako ukucaju svoj matični broj ili u zdravstvenim ustanovama i apotekama. Ukoliko se dogodi da korisnik izgubi zdravstvenu knjižicu novu može dobiti za mesec dana uz ličnu kartu i potreban obrazac koji predaje na šalteru Republičkog fonda za zdravstvenu zaštitu.

Izveštava novinarka RTK Katarina Mirović.

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram