Pozorišta

Knjaževsko srpski teatar

Adresa: Daničićeva 3
Telefon: +381 34 33 58 23
——————————————————————————————————
Knjaževsko srpski teatar se nalazi pored Gimnazije i to je najstarije pozorište u Srbiji. Osnovano je 1835. godine, na inicijativu Kneza Miloša, koji je pozvao Joakima Vujića (1772-1847) da organizuje rad u pozorištu i postane direktor Knjažesko – serbskog teatra u Kragujevcu 1835/36. godine.
Pozorište je nastalo u vreme borbe za nacionalnu nezavisnost, kada su postavljeni temelji kulturnom životu u Srbiji i delilo je sudbinu naroda, održavajući kontinuitet kroz rad raznih družina i pozorišnih formacija. Obnovljeno je posle Drugog svetskog rata i postalo je kulturna institucija grada čiji se uticaj osećao u užoj i široj sredini. Na sceni ovog pozorišta odnegovana je čitava plejada umetnika, koji su ostavili trag u pozorišnoj umetnosti u Srbiji. Teatar je, kao i gimnazija, skoro sto godina radio u brojnim kućama i zgradama u gradu, a svoju zgradu, izgrađenu u francuskom stilu, dobio je tek 1928. godine. Zgrada je podignuta za potrebe Sokolskog društva, ali se u nju vrlo brzo uselilo pozorište. Zgrada je malih dimenzija, ima prizemlje i sprat, bočno su dva pilona sa piramidalnim krovnim kupolama.

Pozorište za decu

Adresa: Trg Slobode 1
Telefon: +381 34 30 00 65
——————————————————————————————————
Pozorište za decu nema svoju zgradu već se predstave odigravaju u sali zgrade Doma sindikata, uglavnom subotom i nedeljom pre podne. Najpoznatija i najvažnija manifestacija, koja se održava svake godine u maju, u organizaciji ovog pozorišta je Festival lutkarskih pozorišta „Zlatna iskra“. Na ovoj manifestaciji učestvuju brojna dečja pozorišta iz zemlje i sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link