Prvi avion u istoriji oboren nad našim gradom!

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Pripadnici artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazdušnu odbranu Vojske Srbije obeležili su svoj dan, 30. septembar, kojim se obeležava sećanje na 1915. godinu, kada je artiljerac Radoje Raka Ljutovac iz topa oborio nemački avion.

U istoriji vazduhoplovstva Srbi zauzimaju neke od najznačajnijih mesta. Prvi avion koji je srušen u istoriji svetske ratne avijacije oborio je pre 99 godina srpski vojnik, Radoje Ljutovac iznad Kragujevca. Srpski pilot Mihailo Petrović je bio prvi vojni pilot koji je poginuo na ratnom zadatku, a pre petnaest godina pripadnici Vojske Jugoslavije oborili su čuvenog američkog „nevidljivog“ bombardera F-117, koji je završio u njivi.

Kako je prvi put u istoriji oboren ratni avion?

Tokom 1915. godine autrougarske eskadrile su tri puta bombardovale centar srpske vojne industrije, grad Kragujevac. Pošto u to vreme nije bilo pravog protivavionskog naoružanja, majstori kragujevačke Vojne fabrike su prepravili poljske topove zaplenjene u balkanskim ratovima i postavili ih na obližnje brdo da brane grad.

Redov I voda Radivoje Raka Ljutovac dvogledom je ugledao tri neprijateljska aviona iznad grada 30. septembra. „Verovao sam u svoju ruku i iskustvo iz artiljerije. Avion se ukazao na spravi za nišanjenje. Eto srećnog trenutka. Sada treba biti miran, staložen. Tren-dva i moja ruka povlači obarač. Iz cevi je suknuo plamen. Istog trenutka avion se zateturao, iz njegovog trupa izbio je gust dim. Zatim je krenuo ka zemlji.“, pričao je kasnije junak Raka, kada su ratovi već bili iza njega.

Da ne bude zabune, avion koji je vojnik Ljutovac oborio nije bio direktno pogođen granatom, jer je svaka granata imala tempiranje, tačnije vreme nakon kojeg eksplodira. To znači da je ona najverovatnije eksplodirala u blizini aviona, dovoljnoj da ga šrapneli oštete i pošalju u sam centar Kragujevca.

Ostalo je zabeleženo da je vojnik Raka odmah potom na konju dojurio u grad i čim se našao ispred onoga što je ostalo od aviona stao mirno i vojničkim pozdravom odao poslednju poštu neprijateljima, poginulom pilotu Fon Štefanu i njegovom pomoćniku Otu Kišu.

Nekoliko dana kasnije, odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde sa zlatnim mačevima. Umro je 25. novembra 1968. godine.

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.