Nikolić Putinu zahvalio na ruskom za orden prijateljstva

Ruski predsednik Vladimir Putin uručio je danas predsedniku Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislavu Nikoliću Orden prijateljstva za veliki lični doprinos u jačanju strateškog partnerstva i prijateljskih veza između Rusije i Srbije.
Tomislav Nikolić

Toma „otključava“ od Berana do Pekinga
„Svako ko odlikuje razmišlja kome daje orden, kao i onaj ko prima odlikovanje razmišlja od koga ga je primio“, rekao je Nikolić uoči svečane ceremonije.

On je podsetio i da je 2014. godine odlikovao Putina najvišim srpskim priznanjem — Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici. Ukaz o dodeli Ordena prijateljstva Putin je potpisao 30. maja 2017. godine, u vreme dok je Nikolić još obavljao funkciju predsednika Srbije.

Visoka državna nagrada Ruske Federacije bivšem predsedniku Srbije je uručena u Kremlju, na svečanosti povodom Dana nacionalnog jedinstva.

„Ovaj orden u ime građana Srbije dobijam od Ruske Federacije, države koja za Srbiju i srpski narod istorijski predstavlja najbližeg prijatelja i saveznika. Ovaj orden dobijam od ruskog naroda, koji nam je blizak po poreklu, jeziku, veri, istoriji, sa kojim gradimo zajedničku budućnost“, rekao je Nikolić na ruskom jeziku na ceremoniji.

Nikolić je izrazio zadovoljstvo što je Putin, kako je rekao, prepoznao napore koje je on kao predsednik Srbije, od maja 2012. do maja 2017. godine, „uložio da i pored mnogobrojnih teškoća i prepreka naše  odnose dovedemo do nivoa strateških“. Nikolić je u razgovoru sa novinarima rekao da su „novi predsednik i Vlada Srbije na istom putu da razvijaju saradnju sa Rusijom“.

On je naveo da je Kancelariju, na čijem je čelu, osnovala Vlada Srbije, a da su devet ministara članovi Saveta i naglasio je da će uskoro biti novih programa saradnje sa Rusijom, ali nije precizirao o čemu je reč.

„Na dobrom smo putu da bolje sarađujemo, očekujemo ruske investitore“, rekao je Nikolić.

On je, međutim, ocenio i da spoljnotrgovinska razmena nije u skladu sa dobrim odnosima koje imamo Rusijom. Nikolić je takođe naglasio i da niko ozbiljan u Srbiji nije bio protiv saradnje sa prijateljskom Rusijom sa kojom nas vežu tradicionalne istorijske, religiozne, kulturne i druge veze.

Državna nagrada Rusije — Orden prijateljstva dodeljuje se od 1994. godine stranim državljanima za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i uzajamnog razumevanja među narodima, za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura. Prošle godine je Ordenom odlikovan proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica.

Orden je napravljen od srebra sa pozlatom, okružen lovorovim granama sa zelenim i crvenim tačkama od rubina. U Rusiji se danas nizom manifestacija obeležava Dan narodnog jedinstva, ustanovljen u znak narodnog ustanka oslobođenja Moskve od Poljske u 17. veku, a Ruska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici slave Dan ikone Bogorodice Kazanjske, čiji je lik povezan sa oslobađanjem Rusije.

Izvor: rs-lat.sputniknews

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link