BIZARNO Maja je svoju jajnu ćeliju oplodila PSEĆOM SPERMOM: Šokiraće vas ŠTA JE DOBILA na kraju

Čak je dobila i nagradu!

Slovenka Maja Smrekar oplodila je svoju jajnu ćeliju psećom spermom. Prvo što ćete pomisliti jeste da je žena sišla s uma, ali nije, ovaj poduhvat je bio u službi umetnosti.

Osim što je šokantan pa privlači pažnju, ovoj je umetnici doneo i nagradu.

U Lincu traje umetnički projekat pod imenom ARTE_mis. Slovenska umetnica Maja Smrekar nagrađena je za to ove godine na „Prix Ars Electronica“ u Lincu sa Zlatnom Nicom.

Tačnije, njen projekat je u manjoj meri umetnički a više je genetska tehnologija. Umetnica je dopustila naučnicima da joj izvade jajašce, a potom je u njemu u laboratoriji usađena ćelija psa.

Iako zvuči užasno, ipak se mora reći da nije došlo do oplodnje, jer je reč o somatskoj ćeliji iz koje ne mogu nastati polne ćelije.

Rezultat je bila hibridna ćelija iz koje bi teoretski moglo nastati biće koje bi bilo mešavina čoveka i psa. Taj mešanac je umetnički, kao i filozofsko-teoretski pogled na vrstu čije su šanse za preživljavanje „na planeti Zemlji bolje nego naše“.

Smrekar je pre te akcije privukla pažnju javnosti sa „K-9 topologijom“, kada se nakon dugogodišnjeg rada počela povezivati sa psima. Napravila je miris od svog serotinina pomešanog sa psećim.

Bez obzira na etička pitanja, izvore finansiranja i slično, postavlja se i pitanje koliko daleko se smeju životinje koristiti za „umetnost“, a da im se ne našteti takvim eksperimentisanjem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link