ERDOGAN STIŽE U TVRĐAVU „BEOGRAD“: Ko će ga čuvati, s kim će razgovarati i koga će posetiti

Posetu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji pratiće izuzetno jake mere bezbednosti. Erdogan sinoc stigo u Srbiju i biće gost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a od sutra počinje zvanične razgovore.

Predsednika Erdogana, koji je sinoc stigo u zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji, čuvaće najmanje 50 ličnih telohranitelja. U velikoj delegaciji, koja stiže u nekoliko aviona, osim 185 privrednika, biće i osam turskih ministara.

Posetu visokog gosta iz Ankare pratiti neviđene mere bezbednosti, koje on uživa u matičcnoj državi, a osim Erdoganovog obezbeđenja, o sigurnosti svakog njegovog koraka u Srbiji dodatno brinuće i oko 3.000 srpskih policajaca.

Turskim specijalcima od velike pomoći biće i nekoliko hiljada srpskih kolega. U ovaj posao biće uključeni i SAJ, Žandarmerija, Kobre, kao i Uprava za obezbeđenje MUP i redovni sastav.

Najviše mere sigurnosti biće na snazi zbog bezbednosnih rizika, pogotovo posle neuspelog pokušaja puča prošle godine u Turskoj.

Kako saznajemo, Erdogan će spavati u hotelu „Hajat“. To će usloviti i povremeno zatvaranje ulica po prestonici u vreme prolaska turske delegacije.

Svečani doček predsedniku Turske biće priređen u Palati „Srbija“, gde će ga dočekati predsednik Srbije, a zatim će biti održan i tet – a – tet razgovori Vučića i Erdogana.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, uslediće sastanci dve delegacije i potpisivanje više sporazuma između Srbije i Turske.

Dva predsednika obratiće se zatim medijima na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Vučić i Erdogan učestvovaće, nakon toga, na zatvaranju Poslovnog foruma Srbija – Turska, gde će se obratiti učesnicima i prisustvovati ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumevanju.

U sredu, 11. oktobra, posetiće Novi Pazar gde će razgovarati sa gradonačelnicima i predsednicima opština Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolja, Nova Varoš, Priboj.

U sklopu posete, obaviće se i ceremonija potpisivanja protokola između grada Novog Pazara i opštine Raška sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju, a nakon toga, predsednici Vučić i Erdogan prošetaće Novim Pazarom i razgovarati sa građanima.

Biće to druga Erdoganova poseta ovom gradu, centru Raške oblasti, koju Bošnjaci nazivaju Sandžak.

Prvi put Erdogan je boravio u Novom Pazaru 2011, kao premijer.

Novi Pazar okićen je crvenim i belim trakama, a na bilbordima je lik turskog predsednika.

Njegova poseta je dogovorena je na sastanku s Vučićem u Njujorku, gde su učestovali na sednici Generalne skupštine UN.

Predsednik Vučić je tom prilikom naglasio da će Erdoganova poseta biti potvrda velikog prijateljstva dva naroda i izrazio zahvalnost turskim kompanijama koje su ulagale u najnerazvijenijim mestima u Srbiji.

Naša zemlja gaji iskreno prijateljstvo prema turskom narodu i mi danas imamo priliku da započnemo novi proces u našim odnosima – istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Erdogan je naglasio da su odnosi Srbije i Turske veoma važni za mir i stabilnost Balkana.

Srbija je ključna zemlja na Balkanu za očuvanje mira i stabilnosti i zato smo uvek podržavali vaš evropski put – rekao je turski predsednik.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić rekao je za Tanjug da poseta Erdogana trasira put za ekonomsku, privrednu i trgovinsku saradnju između Turske i Srbije i podiže je na viši nivo.

Kako je dodao to potvrđuje i dolazak 185 turskih privrednika zainteresovanih da ulažu u Srbiju.

Sa turskim predsednikom, koji će u Srbiji boraviti 10. i 11.oktobra, doći i predstavnici i vlasnici velikih turskih kompanija iz različitih privrednih oblasti, od građevinarstva, turizma, poljoprivrede do prehrambene industrije i metalskog sektora.

Izvor: Telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link