PUTIN I ĐINPING ZAPLAŠILI NATO: Saveznici Rusi i Kinezi počinju velike vojne vežbe

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping počeli su juče manevre na Pacifiku blizu brodova Američke pacifičke komande. NATO strahuje da će biti opkoljen i na Tihom okeanu i u Evropi.

Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping opet prete NATO savezu! Ruska i kineska vojska počele su juče velike pomorske vežbe u Japanskom i Ohotskom moru u Tihom okeanu blizu brodova Američke pacifičke komande, što je NATO protumačio kao veliku pretnju.

Lideri Severnoatlantske alijanse tvrde da Putin pokušava da ih opkoli sa svih strana jer istovremeno održava kopnene vežbe kod njihovih granica u Evropi.

Od podmornica do aviona

Detalje o novim rusko-kineskim vežbama „Pomorska saradnja 2017“ otkrio je portparol Ruske pacifičke flote Vladimir Matvejev.

Ovo je drugi stadijum međunarodnih vežbi koje izvodimo sa Pekingom. Manevre smo počeli na Baltiku u julu, a sada vežbamo pomorsku odbranu na Pacifiku. Sve će se odvijati između Zaliva Petra Velikog kod luke Vladivostok i u južnom delu Ohotskog mora – rekao je Matvejev.

On je dodao da će u vežbama učestvovati čak 11 najmodernijih ratnih brodova i dve podmornice.

Poslaćemo i razarač „Admiral Tribuc“, korvetu „Soveršenjij“ i spasilački brod „Igor Belousov“. U akciji će učešće uzeti i brodovi za spasavanje podmornica, ali i avioni i helikopteri namenjeni za njihovo potapanje – najavio je portparol.

Rus je istakao da će kineska vojska takođe poslati svoja ratna plovila i da je na terenu najmanje 10.000 vojnika.

Manevri nemaju za cilj da budu pretnja regionu ili američkim interesima. Oni su odbrambene prirode – rekao je Matvejev.

Međutim, u to nisu ubeđeni čelnici Američke pacifičke komande, koja u Tihom okeanu ima veliku flotu. Rukovodstvo komande navelo je da pažljivo prati dešavanja.

Posmatramo sa velikom znatiželjom rusko-kineske vežbe u Pacifiku. Ako bude provokacija, spremamo odgovor – saopštili su Amerikanci.

Kap koja je prelila čašu

Međutim, nove vežbe mogu biti i kap koja je prelila čašu, posebno NATO savezu. Ruska i beloruska vojska trenutno izvode najveće vojne vežbe u novijoj ruskoj istoriji „Zapad 2017“.

Ti manevri su počeli 14. septembra blizu granica Poljske, Litvanije i Letonije. To je dodatno zastrašilo Amerikance, što je priznao general SAD Piter B. Cvak.

– Putin nam poručuje: „Posmatramo vas i naučili smo lekcije iz prošlosti. Nemojte da se kačite sa Rusijom“ – rekao je Cvak.

Rusi i Kinezi su, inače, poslednjih godina često počeli da održavaju vojne vežbe. Takvi manevri svaki put izazovu histeriju u zapadnim medijima, koji optužuju Moskvu i Peking da se pripremaju za rat. Međutim, ministarstva odbrane odgovaraju da su manevri isključivo odbrambene prirode.

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je juče vojne vežbe „Zapad 2017“ i poručio da je vrlo zadovoljan. Te manevre izvode ruska i beloruska vojska u Rusiji, Belorusiji i Kalinjingradskoj oblasti blizu granica NATO.
Putin je obišao poligon u vojnoj bazi u Lenjingradskoj oblasti na krajnjem zapadu Rusije. Pored njega je bio ministar odbrane Sergej Šojgu i šef ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov, koji su ga uputili u dešavanja.
– Zadovoljan sam onim što sam video. Naši vojnici su zajedno sa beloruskim snagama pokazali zavidan nivo borbene gotovosti – rekao je Putin.

Izvor: informer

 

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram