ONI VEDRE I OBLAČE SRBIJOM: Ko je ko među GRADONAČELNICIMA U SRBIJI i kakvi ih sve SKANDALI prate

Zašto za neke „lokalne šerife“ čujemo tek kada naprave neki incident? I ko su uopšte oni?

Ko vlada gradovima i opštinama? Ko vedri i oblači u svojim sredinama? Koliko su gradonačelnici ili predsednici opština zaista kabadahije ili bahati, a koliko pošteni i odgovorni lideri? U kojoj meri svojim delima opravdavaju status „prvog“ među sugrađanima? Na čemu temelje svoju političku snagu? Zašto za neke „lokalne šerife“ čujemo tek kada naprave neki incident? I ko su uopšte oni?

 

Bogdan Laban – Subotica – SNS

U centar pažnje došao je nakon što je u javnost procurio snimak na kom preti (dok njegov prijatelj šamara) profesoru građevinskog fakulteta Vladimiru Polovini.

 

Pera Milankov – Nova Crnja – SNS

Hapšen 2012, osumnjičen za primanje mita od 200.000 dinara. Na izborima nastupio samostalno, potom prešao u DS, pa 2016. u SNS.

 

Zoltan Bilicki – Ada – samostalni kandidat

Izabran je 2008. za predsednika opštine i u tom trenutku bio je najmlađi gradonačelnik u Srbiji. Krajem 2015. u okviru akcije „Rezač“ uhapšen je zbog sumnji za zloupotrebe u vezi sa izgradnjom mosta na Tisi.

 

Predrag Belić – Alibunar – SNS

Bio je hapšen u akciji „Sablja“ zbog dilovanja droge i iznuda. Protiv Belića su vođena četiri postupka zbog nezakonitog držanja oružja i municije. Njegovo ime pojavilo se u „Beloj knjizi“ organizovanog kriminala u Srbiji.

 

Zoran Tasić – Opovo – SNS

Uhapšen 2003. zajedno sa suprugom jer je prevario nekoliko stotina Pančevaca piramidalnom šemom. Svi oštećeni su prijavili da im je bračni par Tasić uzeo od 2.500 evra, pa do desetak hiljada evra.

 

Saša Pavlov – Pančevo – SNS

Novi-stari gradonačelnik Pančeva, nekadašnji kadar G17 i URS. Pre upliva u politiku radio je u MUP-u u resoru državne bezbednosti.

 

Petar Videkanić – Kula – SNS

Prema pisanju vojvođanskog VOICE-a, Videkanić je zajedno sa bratom vlasnik opreme nekoliko stečajnih dužnika, više od 8.000 kvadratnih metara stambenih, poslovnih, proizvodnih objekata, kao i preko 15 hektara građevinskog i poljoprivrednog zemljišta u opštini Kula.

 

Đuro Žiga – Temerin – SNS

Kao kadar DSS-a bio je predsednik opštine od 2002. do 2004. godine, ali je u međuvremenu napustio tu stranku i prešao u SNS.

 

Đorđe Radinović – Stara Pazova – SNS

Ima dosije, a prvi put je osuđen 1984. godine na godinu dana zatvora zbog krivičnog dela teške krađe. Dve godine kasnije osuđen je na pet meseci zatvora zbog istog dela, 1998. osuđen je za delo – nedozvoljena trgovina, a zatim i na kaznu od četiri meseca zbog falsifikovanja isprave.

 

Oktobra 1999. osuđen je na zatvor od šest meseci zbog krivičnog dela – teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, a 2008. su mu prilikom pretresa kuće oduzeti: kamion-cisterna, cisterna, pumpa marke „honda“, tri plastična creva za pumpu i mobilni telefon. Osuđen je i 2010. godine na zatvor od tri meseca zbog nasilničkog ponašanja na sportskoj priredbi. Radinovićev nadimak je Džokej.

 

Predrag Vuković – Šid – SNS

Pre nekoliko meseci mediji su javili da je Vuković osuđen pred sudom u Hrvatskoj zbog šverca cigareta. Vuković je u oktobru 2011. prenosio u gepeku više od 4.000 paklica cigareta sa akciznim markicama Republike Srbije čija je prodaja zabranjena u susedstvu.

 

Nenad Baserovac – Bogatić – SPS

Postao poznat nakon što je pre godinu dana Pištaljka objavila tekst o JKP „Parking servis“ Bogatić čije rukovodstvo je mesecima primalo plate iako je to preduzeće postojalo samo na papiru i nije radilo ni jedan jedini dan. Baserovac, koji je šef socijalista u Bogatiću, zapretio je tada Pištaljci da će „platiti“ zbog objavljivanja teksta.

 

Slobodan Gvozdenović – Valjevo – SNS

U centru pažnje javnosti našao se 2016. nakon što je gonjen zbog napada na službeno lice. Optužen je da je pretio komunalnim policajcima da će ostati bez posla i da će „nestati“ ako budu prišli objektu koji je u njegovom vlasništvu.

 

Goran Cvetanović – Leskovac – SNS

U saveznoj vladi Momira Bulatovića bio je ministar bez portfelja do 5. oktobra 2000. Poznat je po sukoubu sa Ivanom Dulić Marković, koju je vređao po nacionalnoj osnovi, a zbog klevete osuđen je na novčanu kaznu od 80.000 dinara.

 

Boško Ničić – Zaječar – SNS

Do pre samo godinu dana bio je ljuti protivnik SNS-a, sarađivao sa DS-om i Dinkićem, da bi proteklog vikenda pristupio naprednjacima.

 

Dragana Mitrović – Vršac – SNS

Vršačka lokalna vlast našla se na udaru opozicione javnosti nakon šikaniranja odbornice DS-a Vesne Rakić, pošto je objavila kritički tekst o predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić.

 

Radomir Nikolić – Kragujevac – SNS

Sin bivšeg šefa države Tomislava Nikolića već tri godine vodi Kragujevac. Fiskalni savet upozorio je da je stanje u Kragujevcu zabrinjavajuće i da je grad na ivici bankrotstva, ali je Nikolić isticao da je „stečajni upravnik“ grada i odgovornost za finansijski fijasko prebacivao na svoje prethodnike, sa Verkom Stevanovićem na čelu.

 

Darko Bulatović – Niš – SNS

Učesnik ratova od 1991. do 1999. godine. Dva puta ranjavan, zbog čega je 2004. godine proglašen nesposobnim za rad u vojsci i penzionisan, i to sa mesta vršioca dužnosti upravnika Centralnog zatvora Vojske Srbije. Godinama je bio funkcioner SRS-a, ali je nakon rascepa prešao u SNS.

 

Tihomir Petković – Užice – SNS

Kao i mnogi bio je dugogodišnji član DSS-a i predsednik odbora te stranke u Užicu. U junu 2013. postaje član SNS-a, da bi na mesto gradonačelnika Užica ponovo došao u julu 2014.

 

Jasna Avramović – Smederevo

Na čelo grada došla je 2004, ali je godinu dana kasnije uhapšena zbog zloupotreba u aferi sa nezakonitim invalidskim penzijama dok je radila kao lekar. Imala je svoj Pokret za Smederevo, ali je do proletos bila i poverenik SNS-a. Često je na udaru medija.

 

Milan Stamatović – Čajetina – Zdrava Srbija

Već 13 godina vodi ovu opštinu. Nekadašnji član DSS-a, a zatim politički partner Nenada Popovića. Izašao sam na predsedničke izbore i ostvario rezultat kao njegova bivša velika stranka.

 

Dragan Marković Palma – Jagodina – Jedinstvena Srbija

Zbog sukoba interesa više nije gradonačelnik, ali jeste predsednik Skupštine, iako je funkcija tu nebitna pošto se zna ko vodi Jagodinu. Odlično je sarađivao sa Koštunicom, Tadićem, kao danas sa Vučićem, što je uvek „verifikovano“ njihovim dolaskom u Končarevo.

 

Njegova karijera obiluje kontroverzama, ali i klasičnom lokalnom politikom u kojoj sugrađanima omogućava besplatne odlaske na more, ekskurzije, besplatan prevoz i lečenje za penzionere. Napravio je zoološki vrt oko kojeg je napravljena i prva vlada Tadića i Dačića, akva-park…

 

Nebojša Zelenović – Šabac – Zajedno za Srbiju

U Šapcu na vlasti nije niko iz vladajuće koalicije na republičkom nivou. Zelenović je bio demokrata, da bi 2013. sa Dušanom Petrovićem oformio Zajedno za Srbiju. Jedini je predsednik opštine koji porez na imovinu fizičkih lica vraća građanima.

 

Saša Paunović – Paraćin – DS

Poput Šapca, Paraćin se naziva opozicionom Mekom u Srbiji jer nema režimskih stranaka.

 

Predrag Milanović Peki – Svilajnac

Jedan je od osnivača SDS-a, danas lider liste „Svilajnac čuva budućnost“. Među retkim gradonačelnicima koji su uvideli prednosti evropskih pristupnih fondova, tako da je od novca EU otvorio Prirodnjački centar u Svilajncu…

 

Predrag Terzić – Kraljevo – SNS

Najmlađi gradonačelnik u istoriji grada na Ibru. Doktor nauka, koji je svoju doktorsku disertaciju odbranio na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Na čelu grada od 2016.

Izvor: Nedeljnik.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link