Ovo srpsko selo postalo je HIT DESTINACIJA. Pogledajte zašto stranci HRLE U NJEGA

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Stanovali su u Parizu i radili prosečne poslove, ona u piceriji, a on u prodavnici zdrave hrane. Kada su im dosadili grad i gužva, previše zgrada bez zelenila i učaureni život u komfortnoj zoni, rešili su da daju otkaze, napuste stan i krenu na višemesečno putovanje po Evropi.

Foto: Priče sa dušom / Promo

 

Jedan od ciljeva bio je da vide kako se živi na selu i kako opstaju ljudi na farmama, da od njih ponešto i nauče kako bi se jednog dana preselili na selo. Pre svega hteli su da volontiraju i tako steknu iskustvo i gratis smeštaj. Domaćine su tražili preko svetske mreže volontera WWOOF, u kojoj su i balkanske zemlje (World Wide Opportunities on Organic Farms – Mogućnosti za volontiranje u svetu na organskim imanjima).

Avantura Francuza Loika Šastanjola ( Loïc Chastagnol, 28) i Poljakinje Aleksandre Poziomkowske (27) počela je na Braču, gde su na imanju jedne Nemice, arhitekte po zanimanju, dve nedelje radili u maslinjacima i učestvovali u radionicama pravljenja takozvanog suvog kamena, odnosno zidova (le mur en pierres sèches). Usledili su Šibenik, Krka, Zadar, Skoplje, Kotor, Budva, Skadar, Kosovo i Metohija, skoro sve auto-stopom, piše portal Priče sa dušom.

Foto: Priče sa dušom / Promo Do mnogih mesta su stigli stopiranjem, Aleksandra je imala iskustva, a za Loika je to bio veliki novitet

Posle Makedonije i Albanije vratili su se u Banjaluku, pa u Koprivnicu gde su bili u poljima lavande. Kampovali su i u Srbcu kraj Gradiške, a onda nakon Sarajeva i Užica stigli u Seču Reku pored Kosjerića da volontiraju.

– Suprug je muzičar i svira klarinet i imao je veliku želju da dođe u Guču. Međutim, razboleo se pa smo ove godine propustili taj čuveni sabor. U Sečoj Reci smo proveli dve nedelje, a naši domaćini Dragana i Dalibor Đorđević fantastično su nas ugostili – pričaju mi Loik i Aleksandra.

Foto: Priče sa dušom / Promo

Oni imaju nekoliko hektara zemlje, a najviše malina. Berba je glavna aktivnost u julu, a pošto smo mi stigli malo kasnije pozabavili smo se sečenjem drva u šumi i pripremom za zimu. Radili smo i u bašti, igrali se sa njihovom slatkom dečicom i pomagali oko svakodnevnih poslova – kaže Aleksandra koja je Đorđevićima kao predjelo spremala poljski specijalitet, čuvene pjegore. Ni druga glavna jela iz njene otadžbine i Loikove Francuske nisu izostala.

Foto: Priče sa dušom / Promo

Nakon Srbije, Šastanjolovi nastavljaju u Poljsku na svadbu jedne prijateljice, a zatim u Letoniju i Litvaniju gde će biti više od mesec dana.

Foto: Priče sa dušom / Promo

Popeće se još severnije ka Finskoj da se vide sa prijateljem, a onda do Božića imaju skoro sve isplanirano, od Poljske do Ukrajine i tamošnjih Karpata

Izvor: Priče sa dušom

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram