Koje grejanje je najjeftinije ove godine: Evo da li je bolje da se grejete na pelet, drvo, ugalj ili briket (FOTO)

Stovarišta u gradovima su dobro snabdevena, a kako kažu na njima, i ponuda je velika

Bliži se kraj leta, a sa njim i hladnije vreme što je mnoge nagnalo da počnu da razmišljaju o ogrevu za predstojeću zimu. Stovarišta u gradovima su dobro snabdevena, a kako kažu na njima, i ponuda je velika. Treba samo izabrati najpovoljnije kako biste imali toplu i bezbrižnu zimu.

Mnogi se razmišljaju na šta da se greju, pogotovo što su cenedrveta poskupele, bar u Nišu gde nema dovoljno onih koji bi da rade kao drvoseče. Tako je trenutno kubik ogrevnog drveta u Nišu od 4.500 do 5.000 dinara.

U Beogradu je čak i skuplje. U firmi „Ogrev Iverak“ metar drva staje 5.800 dinara, a sa sečom i cepanjem 6.200 dinara.

Napravili smo za vas prostu računicu šta bi vam bilo najisplativije za grejanje ove zime.

Uzeli smo za primer kuću od 100 kvadrata, solidne izolacije. Naravno, zima može da potraje ili bude jaka što pravi dodatni trošak, ali iz razgovora sa zaposlenim na stovarištu „Ogrev Iverak“ saznali smo da nećemo pogrešiti ako kupimo 15 metara drva.

– Cena će od ponedeljka da ide za još 200 metara gore, tako da će biti 6.000 dinara. Neko troši 10, neko 15 , a neko 20 metara drva, zavisno od izolacije i kvadrature, pa i od same zime – kaže zaposleni u „Iverku“.

Ako uzmemo 15 metara kao neki prosek, na toliku kvadraturu dolazimo do računice od 90.000 dinara koliko je potrebno da izdvoje oni koji se greju na čvrsti ogrev za ovu zimu.

Briket brže gori, ali je lakši za transport i manje prlja životni prostor.

– Pre bih svakome preporučio briket nego drvo za ogrev. Lepo je spremljen i upakovan u vakum pakovanje, a pritom je 23.000 dinara po toni. Za kuću od 100 kvadrata potrebno je dve do tri tone briketa za jednu zimu – kaže ovaj radnik.

Sve i da se u domaćinstvu obilato greju, za tri tone je dovoljno izdvojiti 69.000 dinara.

Pelet je veoma popularan kod građana zbog cene i lake upotrebe. Pakuje se u džakove od po 15 kilograma. Cena je od 23.000 do 27.000 za tonu. Ovde je takođe za zagrevanje jedne kuće od 100 kvadrata potrebno dve do tri tone za sezonu.

– Prema mom iskustvu, najjeftiniji je pelet. Ko ima peć za pelet, ne treba mu ništa više. Čak i ako ima neku staru peć za ugalj, može da joj doradi gorionik za pelet. Kod nas pelet koji je 80 odsto bukov i 20 odsto neko drugo drvo košta malo više od 23.000 dinara. Paleta koja sadrži 70 džakova, odnosno 1.050 kilograma izađe oko 24.300 dinara – otkriva Miloš Bogićević, zaposleni u stovarištu „Entro rejting“.

Cena uglja je u odnosu na prošlu godinu porasla za 50o dinara po toni, a negde je moguće kupiti ga i na rate.

Tako na primer, na stovarištima u Kragujevcu ugalj staje od 7.800 do 21.000 dinara po toni, mada je ovde uračunat i prevoz. U Kraljevu je tona „pljevaljskog uglja“ 13.050 dinara dok je cena štavaljskog uglja 11.050 po toni. Tona sirove „kolubare“ je 8.600, a kovinskog uglja 9.400 dinara.

Slična je situacija i u Beogradu.

– Mislim da su ugalj i drva najeftiniji za ogrev. Kod nas za tonu „kolubare“ i „kostolca“ treba izdvojiti od 7.000 do 8.600 dinara, dok mrki ugalj za velike bude između 13.000 i 14.500 dinara – kažu u „Beoiskri“ koja u ponudi ima ugalj svih vrsta.

Prema nekoj okvirnoj računici za kuću od 100 kvadrata potrebno je minimum pet tona za jednu grejnu sezonu, pa iako zastareli način grejanja često praćen neprijatnim mirisima, on je još uvek najjeftiniji.

Ugalj je, dakle, najjeftiniji ogrev.

Izvor: telegraf.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link