PEĆKOJ PATRIJARŠIJI NAMERNO ISKLJUČUJU VODU na +40! MALTRETIRANJE samo kad u manastir dolaze Srbi s Kosmeta!

Mati Haritina, igumamnija ove svetinje, objašnjava da su restrikcije vode koje se odnose samo na manastir očigledno namerne

Pored problema sa životom u izolaciji i bez srpskog življa u bližem okruženju, sestrinstvo manastira Pećke patrijaršije poslednjih dana, ali i tokom letnjih meseci, dodatno je ugroženo zbog problema vodosnabdevanja odnosno gotovo stalnih restrikcija vode.

Kako je juče „Novostima“ ispričala mati Haritina, igumanija ove pravoslavne svetinje, restrikcije vode sa kojima je suočen samo ovaj manastir u čitavom okruženju, posebno su učestale poslednjih dana, kada u manastir dolaze brojni turisti iz svih krajeva Kosmeta, centralane Srbije ali i inostranstva.

Nikada ne znamo kada će nam voda biti isključena niti stižemo da obezbedimo rezervu vode jer i kada dođe, uglavnom posle naših žalbi i reakcija koje uputimo predstavnicima lokalne samouprave, pritisak je toliko slab, da jedva uspemo da obezbedimo za najneophodnije potrebe – priča za naš list mati Haritina. I dok objašnjava da su poslednjih dana učestale grupe gostiju iz instranstva, Nemačke ali i iz drugih zemalja, starešina ove svetinje nadomak Peći kaže da su tokom vikenda svetinju posetili članovi folklornih društava iz deset zemalja ali da se nisu zadržali zbog nedostatka vode jer nisu mogli čak ni da se umiju.

Teško je i zamisliti kakvu su sliku iz manastira poneli, ali to, nažalost, nije naša, već sramota za grad Peć odnosno lokalno samoupravu koja nas očigledno namerno izlaže ovom bespotrebnom maltretiranju i problemu natemperaturama od 40 stepeni Celzijusovih – priča mati Haritina. Sestra Melanija napominje da zbog slabog pritiska vode danima ne mogu da uključe mašinu za veš, kao i da imaju problema sa hranom u frižideru.

RESTRIKCIJE

Mati Haritina, igumamnija ove svetinje, objašnjava da su restrikcije vode koje se odnose samo na manastir očigledno namerne, i da kada intervenišu kod lokalnih vlasti, nakratko uključe vodu, ali da često i ne reaguju na njihove opravdane zahteve.

I povrće i voće koje imamo na imanju oko manastira nam se osušilo zbog problema sa vodom – opominje mati Haritina, starešina ovog prvaoslavnog manastira, u kojem počivaju mošti četrnaest srpskih patrijarha.

OTIŠLO OKO 30.000 SRBA

I dok opominje da je u gradu Peći do 1999. godine živelo oko 30.000 Srba, Vinka Radosavljević, načelnica ovog okruga, ističe da u gradu trenutno nema ni desetak srpskih duša.Pored sveštenika u porti crkve u centru grada, u Peći je svega još nekoliko starijih Srba, dok pored sestrinstva u manastiru u okolnoj Ljevoši, povratničkom mestu, živi takođe nekolicina Srba. Inače, najveće srpsko selo nadomak Peći je Goraždevac, a Srba povratnika ima u Belom Polju, Sigi i Brestoviku, njih oko 1.000.

 

(Espreso.rs / Novosti.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link