PALI SE CRVENI METEOALARM, GORE I ZEMLJA I VAZDUH: U ova 3 grada u Srbiji će za vikend biti najkritičnije!

Niš, Smederevska Palanka i Ćuprija po svemu sudeći biće najtopliji gradovi za vikend, gde bi temperatura mogla da bude čak 42 stepena Celzijusa!

Već godinama unazad ovi gradovi čuveni su po visokim temperaturama tokom leta, kada obično budu izmerene više temperature vazduha nego u ostalim mestima u Srbiji.

Primera radi, Smederevska Palanka drži apsolutni srpski rekord kada je 24. jula 2007. godine izmereno 44,9 stepeni Celzijusovih. I ove godine je u Palanci izmereno 40 stepeni, i to 11 jula.

Meteorolog Slobodan Sovilj kaže da ne može sa sigurnošću da tvrdi u kojim gradovima će se živa u termometru popeti iznad 40 stepeni, ali potvrđuje da su ova tri grada uvek do sada bila toplija u odnosu na ostale. Gotovo je sigurno da će tako biti i sada.

Tako je u hladu, ali na suncu još deset više

„Nalazimo se na početku veoma toplog perioda s temperaturom znatno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, koje su od 27 do 30 stepeni

Danas očekujemo temperature od 34 do 38 stepeni, dok će u petak i za vikend u većini mesta maksimalna temperatura biti 39 i 40 stepeni, sa verovatnoćom da lokalno dostigne i 42 stepena.

To su izmerene temperature u hladu, a ukoliko bi se ona merila na direktnom suncu, tada bi temperatura mogla da bude viša i za desetak stepeni“, objašnjava Sovilj.

Danas se pali crveni meteolaram

Od danas će u čitavoj zemlji briti proglašen i crveni meteoalarm, kada se vreme smatra da je opasno.

Prognozirane vremenske pojave mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu, ali i da budu opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Izvor: Kurir

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link