Stižu velike promene u saobraćaju – vozači u Srbiji će pobesneti!

Često menjanje postojećih pravila i zakona u državi Srbiji nije nikakva novost, ali uvek nagrabuse oni koji su najmanje krivi zbog loše donetih odluka – građani.

Poslednjim izmenama i dopunama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila sa registarskih tablica se izbacuju slova Č, Ć, Š, Ž, Đ i slova koja ne pripadaju srpskom pismu – Y i W. Sa druge strane, slovo X će ostati.

„Odredbe člana 5, 7, 8 , 9 i 10 Pravilnika o izmenama i dopunama pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, kojima je propisano da registarske tablice u slovnom delu registarske oznake sadrže sva slova latiničnog pisma srpskog jezika osim slova Č, Ć, Š, Ž i Đ i latiničnih slova Y i W odnosi se na registarske tablice koje se izdaju za putnička vozila, teške četvorocikle, trolejbuse, autobuse, teretna vozila, priključna vozila, moto-kultivatore, traktore i radne mašine, kao i priključna vozila za traktor”, navode iz MUP-a.

Napominju da se ova odluka o slovnom delu ne odnosi na oznake registarskih područja, odnosno grada u kome je registrovano vozilo.

Kako dodaju, navedena izmena znači da će se ubuduće za navedene vrste vozila izrađivati i izdavati registarske tablice koje u registarskoj oznaci ne sadrže navedena slova.

Ako ništa drugo, barem će plaćanje parkinga biti olakšano Foto: Vesna Lalić / Noizz.rs

„Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu Pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži slova latiničnog pisma srpskog jezika Č, Ć, Š, Ž i Đ, ili latinična slova Y i W, važiće do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate”, objašnjavaju iz MUP-a, piše „Blic”.

Interesantno je da iz novog pravilnika, objavljenog u Službenom glasniku 21. jula 2017. godine, nije izuzeto X, koje će se i dalje nalaziti na novim tablicama.

Ipak, nije sve tako crno pošto je izmenjen je i čan 29, gde se umesto reči sedam nalazi devet, te se pravo korišćenja izabranih znakova na registarskim tablicama od dana izdavanja produžilo za dve godine.

Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link