Milena (19) će upisati fakultet bez prijemnog. Ne, ona nema vezu, ali ima 5 nagrada sa republičkih takmičenja

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Milena Milosavljević (19) iz Jagodine može da zaboravi na stres zbog polaganja prijemnog ispita. Čak može sa indeksom samo da formalno prošeta do Filološkog fakulteta u Beogradu, jer je studije već upisala. Iako na prvi pogled njen slučaj podseća na brojne mamine i tatine sinove koji su do diplome, posla ili drugih protekcija u životu došli uz pomoć veze, na drugi pogled će biti jasno da je ona ponos Srbije!

Kako kaže, u toku školovanja osvajala je razne nagrade iz biologije i matematike, ali je studije jezika odabrala zbog nastavnice iz osnovne škole i profesorke gimnazije koje su prepoznale njeno isticanje, a zatim zajedničkim snagama bile spremne na sve ono što donose vannastavne aktivnosti.

– One su mi usmerile i mnogo sam im zahvalna na tome. To je ono što volim i čime želim da se bavim u budućnosti. Sebe vidim kao profesorku, a kasnije u životu bih se na Institutu bavila očuvanjem srpskog jezika, odnosno identiteta naroda, sa posebnim prioritetom na to da se podigne svest građana za tako važno pitanje – objasnila je ovaj budući brucoš.

Milena naglašava da su brza komunikacija na društvenim mrežama i Internetu uticali na siromašenje leksičkog fonda i zanemarivanje gramatičkih i pravopsinih pravila.

Najviše me nervira kada ljudi pokažu elementarno neznanje sa “nemogu” ili “dali?” ili padežima, ali ne volim ni kada umesto postojećih reči neko koristi tuđice. Danas se sve svodi na šerovanje i lajkovanje. To ipak ne znači da ispravljam greške prijatelja i poznanika, jer ne gledaju dobronamerno na savete, a i reč je o masovnoj pojavi. Smatram da jezik govori o ličnosti i da prezentuje nečije znanje, zato se i kaže “Progovori da vidim ko si” – navodi ona i dodaje da piše na ćirilici, jer je lično voli, lepo joj je pismo koje predstavlja nešto po čemu se razlikujemo od ostalih naroda.

Od obavezne lektire (koju je čitala među prvima, više puta ili pre vremena) najviše je uživala u Hamletu i Zločinu i kazni.

– Cenim ruske klasike, znam da zvuči dosadno, ali su neprevaziđeni. Takođe bih istakla Ivu Andrića i Mešu Selimovića, a od savremenika španskog pisca Karlosa Ruiz Safona i autora “Igre prestola”.Mislim da mogu da se pohvalim zavidnom kolekcijom knjiga – zaključuje talentovana devojka, uz skromni komentar da “radije kupuje književna dela nego garderobu ili šminku”.

Izvor: zutilist.com – S.I. – s.ilic@telegraf.rs

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram