Maturanti iz Pirota umesto da kupe skupe haljine i odela, uradili su najhumaniju stvar na svetu

Maturanti tri pirotske srednje škole – Gimnazije, Ekonomske i Tehničke škole na matursko veče došli su u majicama na kojima piše „Budi i ti nečiji heroj“.

Pirotski maturanti su pravi heroji ne samo u lokalnim okvirima nego i širom Srbije jer su se odrekli skupih toaleta, a novac koji bi izdvojili za kupovinu odeće za matursko veče dali su u humanitarne svrhe.

– Osećaj je zaista predivan jer na ovaj način pomažemo onima kojima je potrebno. Umesto da kupujemo skupe haljine i odela, novac dajemo za lečenje dece. Može da se bude lep i elegantan i u majici – kaže maturantkinja Ekonomske škole Neda Zlatković.

Maturant iste škole Andrej Kostić kaže da je veoma uzbuđen i da mu je puno srce.

– Šaljemo lepu poruku svim ljudima , posebno maturantima Srbije i nadam se da će našim primerom krenuti i druge generacije maturanata, ne samo u Pirotu – kaže Kostić.

Maturanti Ekonomske škole u sklopu ove akcije prikupljali su novac za lečenje Piroćanaca obolelih od teških bolesti. Sedmogodišnji Rade Durmišević, koji boluje od tumora zglobne hrskavice, dobio je od njih 97.200 dinara, a 97.300 dinara uplaćeno je za lečenje tridesetogodišnje Bratislave Jeremić, obolele od teškog oblika kancera grlića materice.

Foto: Daniel Kop / Privatna arhiva Može da se bude lep i elegantan i u majici

Maturanti Tehničke škole u Pirotu uplatili su 125.500 za lečenje petogodišnje Mile Panić koja boluje od teškog oblika kancera. Oni su uplatili i 59.700 dinara za dečaka Radeta Durmiševića i 50.000 dinara za Dušana Kartaljevića koji boluje od mišićne distrofije.

Maturanti Gimnazije prikupili su 289.300 dinara, od čega 86.500 dinara ide Dušanu Kartaljeviću, 109.000 dinara Mateji Lazarević i 93.800 dinara Mili Panić.

Ova generacija maturanata nastavila je humanu misiju svojih drugova koji su pre četiri godine prvi pokrenuli akciju pomoći bolesnoj deci.

Čestitka ministra

Humanu akciju maturanata pomoglo je Udruženje „Dobra vila za vas“, a Ivana Kostić iz ovog udruženja kaže da su maturanti i ovoga puta pokazali svoju humanost na delu.

– Njima je čestitke uputio i ministar prosvete Mladen Šarčević, navodeći da oni mogu da budu primer maturantima iz cele Srbije i preporučio školama da slede ovaj primer. Za nas je čast što smo sa njima u ovoj humanoj misiji – kaže ona.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link