Brazilski naučnici otkrili novi način za lečenje opekotina

Naučnici sa instituta „Hoze Frota“ testiraju novi medicinski tretman protiv opekotina – oblaganje rana kožom ribe tilapije.

Opekotine drugog i trećeg stepena tradicionalno se leče oblaganjem rane kolagenom koji se dobija iz svinjskog i ljudskog tkiva, ali naučnici iz Fortaleze nedavno su se suočili sa nestašicom gotovog materijala.

To ih je navelo da posegnu za kožom tilapije, za koju se ispostavilo da predstavlja savršeno sredstvo protiv opekotina.

„Prilično smo se iznenadili kada smo otkrili da sadrži veliku količinu kolagenskih proteina tipa 1 i 3, koji igraju veoma važnu ulogu u zarastanju rana“, objasnio je doktor Edmar Masijel, specijalista za opekotine.

Proces previjanja pokazao se kao manje bolan jer, za razliku od medicinskih zavoja, koža ne mora često da se menja, a ispostavilo se da služi i kao odlično sredstvo protiv bolova.

S obzirom na to da u prehrambenoj industriji predstavlja otpadni materijal, ovaj materijal vrlo je jeftin, i ima još jednu dobru stranu – nakon što se steriliše, u frižideru može da se čuva naredne dve godine.

Nova metoda, koja se još nalazi u fazi kliničkih ispitivanja, uskoro bi mogla da se uđe u primenu u drugim zemljama sveta, uključući SAD.

Upotrebom kože tilapije do sada je izlečeno 56 osoba.

Izvor: superžena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link