Država “Zastava oružju” dala novac za kupovinu “Kovačnice”

Pored najavljenog ulaganja od 9,7 miliona evra, Vlada Srbije jeodlučila da u “Zastavu oružje”, nakon što je ta fabrika početkom sedmice kupila “Zastava kovačnicu” u bankrotu, investira još tri miliona evra.

“Pozvao me je premijer Aleksandar Vučić i čestitao na potpisivanju ugovora o kupovini Kovačnice i očuvanju te fabrike za potrebe domaće privrede i srpske namenske industrije. Obavestio me je, pritom, da je Vlada odlučila da u našu fabriku, uz već najavljenih 9,7 miliona, uloži još tri miliona evra. Tim novcem ćemo da platimo kupovinu Kovačnice”, rekao je listu “Danas” generalni direktor “Zastava oružja” Milojko Brzaković.

Najavljeno ulaganje države od 9,7 miliona evra biće, prema njegovim rečima, u potpunosti iskorišćeno za kupovinu savremene proizvodne opreme, koja treba da obezbedi podizanje kvaliteta proizvoda i dodatno ojača poziciju kragujevačke fabrike na svetskim tržištima.

“Novu halu površine 4.000 kvadratnih metara gradićemo novcem od prodaje pogona “Sivi dom” francuskom Triganou, koji je svojevremeno zakupio tu našu halu, i koji planira da trajno u njemu organizuje proizvodnju priključnih vozila. Poreska uprava Srbije trenutno procenjuje vrednost imovine “Sivog doma” i čim taj postupak bude završen, ući ćemo u finalne pregovore sa Triganom o prodaji tog pogona”, kaže Brzaković.

U “Zastava oružju” intenzivno rade na razvoju novih proizvoda u oblasti pešadijskog naoružanja, pre svih modularne, odnosno nove automatske puške sa izmenjivim okvirom i cevima koja će, prva na svetu, moći da koristi metak 6,5x39mm (“Grendel”) koji, pored ostalog, obezbeđuje veću preciznost i manji trzaj pri gađanju. Oružari planiraju i da pojačaju i ubrzaju do sada pomalo zapostavljeni razvoj lovačko-sportskog oružja, kao i da značajnije povećaju obim proizvodnje lovačkih karabina.

Izvor: Ritamgrada

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link