ŠTA VI MISLITE O OVOM TEKSTU? Molim patrijarha Irineja da ostavi moju matericu na miru. Hvala!

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Još jedan veliki hrišćanski praznik je za nama, a s njim je bila i još jedna prilika za patrijarha Irineja da ženama da do znanja da su baš one i njihove neiskorišćene materice krive što Srbija iz godine u godinu postaje sve manja i manja. Bez ikakve želje da uvredim cenjenog poglavara Srpske pravoslavne crkve, kojoj pripadam krštenjem, moram da ga zamolim – mani se, čoveče, mojih reproduktivnih organa!

Patrijarh je ove godine poslanicom rešio da nas podseti da „današnji svet ne ide putem vaskrsenja već više putem smrti i beznađa“. OK, slažemo se – evo Amerike je pre dva dana bacila „majku svih bombi“ na Avganistan, Rusija preti četiri puta jačom raketom, Severna Koreja zvecka nuklearkama. Situacija je stvarno loša.

U Srbiji se, s druge strane, svake godine pred tradicionalne prolećne izbore (i prošle godine su bili pred Uskrs, sećate se?) priča o ratu s ovom ili onom ex-Yu zemljom. Da stvar bude još gora, nama ni ne treba rat da bismo pomrli – stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti je za 2016. godoinu iznosila 38,7 odsto. Umreće nam nacija od gladi i besparice.

Ali, vidite, nije patrijarh Irinej na to mislio – ne, mislio je na žene koje tako drsko, bezobrazno i bezosećajno odlučuju da koriste svoje zakonom garantovano pravo na abortus. I to je patrijarh, ta vrhovna figura mira, ljubavi i sloge u SPC, rešio da nama ženama poruči na ovaj sveti dan.

„Čedomorstvo je svagda i svugde, pa i u našem narodu, smrtni greh koji vapije nebu. Prestanimo ubijati svoju sopstvenu decu u utrobi! I ona imaju pravo na život i na vaskrsenje. Pitamo se gde su vajni „borci za ljudska prava“ da zaštite najslabije, a to su još nerođena deca u utrobi svojih majki“, navodi Irinej u poslanici.

Tako je žena koje ja abortirala jer ne zna da li će sutra imati za hleb, a kamoli za pelene, kolevku i odeću za bebe – postala čedomorka.

Devojka koja je abortirala jer je previše mlada da bi postala majka, ali je dovoljno samokritična da zna da tom detetu neće moći da puži život koji zaslužuje – postala je čedomorka.

Žena koja je zatrudnela prilikom silovanja – čedomorka.

Devojčica koja je maloletna ostala trudna – čedomorka.

Majka petoro dece koja živi na rubu agzistencije i ne može da rodi još jedno – čedomorka.

Žena kojoj su ustanovili da plod ima težak poremećaj i da neće preživeti treću godinu života ako se rodi – čedomorka.

I na kraju, žena koja koristi puno pravo da jednostavno ne želi ne bude majka, a to pravo svi imamo – i ona je čedomorka.

Ovo, naravno, nije prvi put da patrijarh Irinej na ovako drzak, bezobrazan, bezobziran i bezosećajan način vređa žene i daje sebi za pravo da određuje šta mi treba, a šta ne radimo sa svojim matericama. On već dugo koristi svaku priliku koju ima da tako licemerno istakne kako je najveći problem u Srbiji moja tetka koja je abortirala.

Neću da filozofiram i ne pada mi na pamet da ikome objašnavam zašto svaka žena ima pravo da bira hoće li da rađa ili ne. Isto tako ne veruje da je ikome sa dva grama mozga potrebno objašnjavati da je abortus užasno teška stvar, prevashodno za tu ženu koja se na to odluči. A nikad se ne odlučuje bez razloga. Zato bez duženja priče, želim samo da poručim patrijarhu Irineju, a onda i svim ostalim vernicima i „vernicima“ koji umesto razumevanja i pomoći nude samo osude i uvrede – gleajte svoja posla i svoje genitalije.

Moja vagina, moja materica – moja stvar.

(Noizz.rs / Ljubica Krstić)

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram