Amerikanci testirali nuklearnu bombu – uspešno! (FOTO)

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Američka Nacionalna nuklearna bezbednosna administracija (NNSA) objavila je da je uspešno testirala modernizovanu nuklearnu bombu u Nevadi, prenosi „Raša tudej“.

„NNSA i Američko ratno vazduhoplovstvo završili su prvi kvalifikacioni test B61-12 nuklearne bombe 14. marta u test zoni Tonopa u Nevadi“, navedeno je u saopštenju.

Test je osmišljen kako bi procenio „nenuklearne funkcije“ oružja i sposobnost F-16 aviona da prenesu i precizno pogode cilj, što je i na kraju uspešno izvedeno.

„Uspeh ovog testiranja obezbedio je ključne kvalifikacione podatke kako bi se potvrdilo da dizajn zadovoljava vojne potrebe“, rekao je general Majkl Luton, zvaničnik NNSA.

 

Bomba B61-12 je moderna verzija B61, koja predstavlja osnovu nuklearnog arsenala SAD, a veruje se da je zamišljeno da dođe i do potpune zamene za eventualnu buduću upotrebu.

Američki predsednik Donald Tramp podržao je ambiciozni i finansijski zahtevniji plan modernizacije nuklearnog oružja SAD koji je započet od strane njegovog prethodnika.

Do sada su odrađena tri uspešna razvojna testiranja 2015, a ovaj je prvi u seriji koja bi trebalo da traje naredne tri godine sa pregledom završnog dizajna zakazanog za septembar 2018. i prve proizvodne jedinice koja bi trebalo da bude gotova do marta 2020. godine, javlja „RT“.

Izvor: Tanjug

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram