DANAS JE VELIKI PETAK: Evo do koliko sati treba da ofarbate jaja i šta NE SMETE da zaboravite

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Prvo jaje ima posebnu simboliku

Kao za svaki praznik i za Uskrs se vezuju mnogi običaji – jedno od glavnih pravila je da jaja morate ofarbati rano ujutru, ako baš ne možete tada, onda obavezno do podneva. Veoma bitna stvar je da se prvo jaje farba u crveno i ostavlja da bude čuvarkuća. Sve do narednog Uskrsa.

Jaja bi trebalo da ofarbate na Veliki petak. To radi domaćica kuće.

Domaćica se prvo prekrsti i pomoli Bogu, a potom u sud sa vodom, u kome će se kuvati i farbati jaja, dodaje malo svete vodice. Tu bitnu stvar ne sme da zaboravi.

U tu vrelu vodu sa bojom, spuštaju se jaja. Deca obigravaju okolo. Prvo jaje se, kao što smo naveli, ostavlja da bude takozvana čuvarkuća.

Ono treba da bude crvene boje jer crvena boja simboliše Spasiteljevu nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je istovremeno i boja vaskrsenja.

Kada svane dan Vaskrsenja Hristovog, ide se u crkvu na svetu vaskršnju službu. Tog dana se pozdravlja rečima – Hristos voskrese i Vaistinu voskrese!

Kada se dođe iz crkve, domaćin pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, predaje nekom mlađem kadionicu i ovaj kadi celu kuću.

Zatim se čitaju Oče naš i druge molitve.

Izvor: Srbija Danas

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram