Ko je ko u „Kafani kod besmrtnih“

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Slika domaćih legendi u „Kafani kod besmrtnih“ hit je na društvenim mrežama, ali mnogi ne prepoznaju sva lica na njoj i sram ih bilo. Zato bi ova slika trebalo da bude glavni test opšte kulture za sve (a mi vam, za svaki slučaj, dajemo i „rešenje“).

1. Josif Tatić

Josif Tatić, glumčina (1946-2013), čuveni Jataganac iz „Boljeg života“ i Tale iz „Grlom u jagode“, koji je za sobom ostavio još čitav niz uloga u filmovima i predstavama.

2. Momo Kapor

Fotografija: Večernje novosti

Momčilo Momo Kapor (1937-2010), umetnik za kojeg ne znaš da li je poznatiji i bolji kao pisac ili kao slikar. Beograd mu je bio večita inspiracija, a za sobom je ostavio „Beleške jedne Ane“, „Unu“, „Folirante“…

3. Bata Stojković

Danilo Bata Stojković (1934 – 2002), istinska glumačka legenda, „balkanski špijun“, nervozni Laki Topalović iz „Maratonaca“, Brka iz „Ko to tamo peva“… Ali i mnogo više.

4. Toma Zdravković

Tomislav Toma Zdravković (1938-1991), legenda narodne muzike, bez čijih pesama odlazak u kafanu ne može da prođe. „Kafana je moja sudbina“, „Svirajte noćas samo za nju“, „Sećaš li se, Sanja“… samo su neke od njih.

5. Zoran Radmilović

Zoran Radmilović (1933-1985), neprikosnoveni kralj humora i improvizacije među domaćim glumcima. Legendarne uloge su mu Radovan III i Kralj Ibi u Ateljeu 212.

6. Dragan Nikolić

Dragan Gaga Nikolić (1943-2016), veliki gospodin srpskog glumišta. Igrao šmekere (Flojd, „Nacionalna klasa“), „otpisane“ (Prle, „Otpisani“), pljačkaše (Alija, „Banović Strahinja“), grofove (grof Milan Jagodić, „Sva ta ravnica“)…

7. Pavle Vuisić

Pavle Vuisić (1926-1988) veliki boem, neostvareni novinar i pravnik, ali zato jedan od najzanimljivijih figura naše glumačke scene. Za sobom ostavio više od 170 uloga u filmovima i serijama i svakoj je dao svoj pečat.

8. Milorad Mandić Manda

Milorad Mandić Manda (1961-2016), glumac, voditelj, miljenik mlade publike. Kao njegove najzapaženije uloge ističu se Viljuška u kultnom „Lepa sela lepo gore“ i Terza u „Tri palme za dve bitange i ribicu“.

9. Dragomir Bojanić Gidra

Dragomir Bojanić Gidra (1933-1993), glumac čije je ime sinonim za „Žikinu dinastiju“. Pod pseudonimom „Antoni Gidra“ u Italiji je snimio desetak vesterna i akcionih filmova.

10. Dušan Prelević Prele

Dušan Prelević Prele (1948-2007), „poslednji beogradski mangup“, sjajan pevač, glumac, pisac, scenarista, roker… Najpoznatiji po svom karakterističnom glasu koji je obeležio prvi mjuzikl „Kosa“ u Ateljeu, ali i problematičnoj naravi.

11. Bata Živojinović

Velimir Bata Živojinović (1933-2016), glumačka legenda sa najimpresivnijom karijerom u celom regionu – odigrao je više od 350 filmskih uloga. U tom kontekstu prva asocijacija su partizanski filmovi, prvenstveno „Valter brani Sarajevo“, koji je mega popularnost doživeo u Kini.

12. Petar Kralj

Petar Kralj (1941-2011), poznati glumac, nosilac brojnih priznanja, kao i četiri nagrade za životno delo.

13. Bora Todorović

Borivoje Bora Todorović (1929-2014), glumačka legenda, brat slavne Mire Stupice i otac popularnog Žike Todorovića. Najupečatljiviji u filmovima „Maratonci trče počasni krug“; „Balkan ekspres“, „Dom za vešanje“, „Profesionalac“…

14. Frenk Zapa

Jim Morrison, Kurt Cobain, Amy Winehouse, Bob Marley, Janis Joplin, John Lennon, Jimmy Hendrix and Bob Dylan pic.twitter.com/xPhkBOhAtZ

— Rockkberto (@Rockkberto) May 20, 2015

Lik Frenka Zape ostao je sa originalne slike „kafane“ u kojoj su okupljene prerano preminule svetske muzičke zvezde.

Izvor: Noizz.rs

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram