PUNE AMBULANTE Kragujevčani hrle kod lekara jer NE ZNAJU ŠTA IM JE

Curenje nosa, kijavica i kašalj napali su Kragujevčani s prvim prolećnim danima, ali su mnogi u nedoumici da li su zakačili grip, alergiju ili virusnu infekciju.

Zbog sličnosti simptoma mnogi odlaskom kod lekara pokušavaju da razreše nedoumicu, pošto i virusna infekcija i alergija mogu da budu veoma naporne i neprijatne.

Trenutno vlada nekoliko vrsta virusnih infekcija, ali nisu retkost ni alergijske reakcije. Virusne infekcije se javljaju kao rezultat adaptacije organizma na trenutne klimatske promene, a cvetanje biljaka pospešuje stvaranje alergija. Simptomi su veoma slični: curi nos, javlja se suv kašalj, a kod alergija dolazi i do reakcije na koži. Kijavica je takođe jedan vid reakcije, a ona nestaje sama od sebe

Ako su kašalj i kijanje popraćeni crvenim i suznim očima, veća je verovatnoća da patite od alergija.

Trenutno nema mnogo infekcija, uglavnom su respiratorne, bakterijske i virusne. Kako kreće sve toplije vreme i kako sve cveta biće većih muka sa alergijama – kaže doktorka.

Doktor opšte prakse Pera Stojanović pomaže kako bi se razlikovale ove dve boljke.

Kod virusnih infekcija često imamo povišenu telesnu temperaturu, javljaju se bolovi u grlu, telu ali i kašalj. Alergija je dosta blaža, a obično se svede na kijavicu, curenje nosa i pacijentima često suze oči. One ne mogu da se spreče, ali pripremljeni pacijenti treba da uzimaju antihistamine kako bi je ublažili – kaže doktor Stojanović.

INFEKCIJE KRAĆE TRAJU

Trajanje alergije i virusne infekcije se razlikuju. Simptomi alergija će biti prisutni dok god su pacijenti izloženi alergenima, dok virusne infekcije traju obično nekoliko dana.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share via
Copy link