OVO SU NAJMOĆNIJI PASOŠI NA SVETU: Pogledajte koji pasoš je najpoželjniji i gde je Srbija!

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Švedski pasoš je najpoželjniji na svetu, za njim slede pasoši drugih zemalja Evropske Unije, a SAD su na potpuno neočekivanom mestu.

 

Švedski pasoš omogućava putovanje bez vize u 176 država ili teritorija, pokazalo je istraživanje firme „Nomad Kapitalista“, koja je nedavno rangirala 199 zemalja po „vrednosti državljanstva“.

Osnivač „Nomada“ Endru Henderson objasnio je da se sa švedskim pasošem „možete lako osloboditi taksi u Švedskoj i otići da živite negde gde su takse niske, bez puno glavobolje“.

S druge strane, naglasio je da biti državljanin SAD „nije tako sjajno kao što se čini“. Američki pasoš, zajedno sa britanskim i nemačkim, nekada je smatran „najboljim“ na svetu, a sada se rangira ispod nekoliko evropskih nacija.

Naime, od prva 43 mesta na listi „Nomada“, 33 zauzimaju evropske zemlje: odmah iza Švedske su Belgija, Italija, Španija, Irska, Finska, Nemačka, Danska, Švajcarska, Luksemur i Francuska.

Blumberg navodi da je za građane svih tih zemalja zajednička niska stopa poreza u odnosu na dohodak, bez obzira na to gde žive. SAD, s druge strane, naplaćuju porez gde god da je novac zarađen.

Prema izveštaju te firme, prošle godine se više od 5.400 ljudi odreklo državljanstva SAD čime je oboren rekord. Pasoš SAD i Slovenije, koje dele 35. mesto na listi, omogućava putovanje bez viza u 174 države.

Što se tiče ostalih država nastalih od bivših jugoslovenskih republika, hrvatski pasoš je na 49mestu, pasoš Srbije na 73, Makedonija i Crna gora dele 76. mesto, a BiH je na 85. mestu. Na zadnjem, 199. mestu, je pasoš Avganistana.

Izvor: Kurir.rs

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram