EVO ZAŠTO JE VAŽNO KIĆENJE SVATOVA RUZMARINOM: Ova biljka čini čuda!

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Dejstvo ruzmarina je toliko jako da se jedna kraljica udala zahvaljujući njemu

Kićenje svatova ruzmarinom u Srbiji nije samo običaj, već deo našeg folklora. Međutim, malo ljudi zna kako je ovaj lep običaj nastao. A još manje zna da čak nije ni nastao u Srbiji.

Naime, pre mnogo godina, tačnije u 16. veku, u Mađarskoj je živela kraljica po imenu Eržebet. Kraljica je imala zdravstveni problem zbog kog nije mogla da živi normalno – mučio ju je artritis. Probala je razne lekove, slušala razne lekare i iscelitelje, ali bez rezultata.

A onda je probala biljku za koju se vezuju razna lekovita i blagotvorna svojstva, ruzmarin. Ne samo da je ozdravila, nego se toliko prolepšala i podmladila, da se ubrzo i udala. I to u 65. godini, za poljskog kralja! Goste na svadbi kitila je prelepom grančicom ove biljke, i otada se ovaj običaj proširio na okolne zemlje.

Da li je ova legenda potpuno tačna, niko ne zna, ali ruzmarin se vekovima, s razlogom, koristi u lečenju reumatizma, gihta, bolova u mišićima i artritisa. Ovo se objašnjava time što biljka sadrži nekoliko antioksidantnih jedinjenja koja su od velike pomoći kod artritisa.

Popularnost koju ruzmarin uživa na svadbenim slavljima neki povezuju sa antičkim verovanjem da miris ruzmarina osvežava pamćenje. Devojke u staroj Grčkoj su poklanjale grančice ovog mediteranskog grma svojim momcima koji su odlazili u rat da bi ih se živo sećali i da bi ih slučajno ne bi zaboravili.

Ruzmarin se možda koristi na venčanjima da mladenci ne bi jednom u životu zaboravili ljubav koja ih je povezala na dan venčanja.

I ovo verovanje ima koren u naučno objašnjivim činjenicama. Ruzmarin je jedan od najboljih biljnih antioksidanata. Senilnost i slabljenje pamćenja povezano je sa delovanjem slobodnih radikala, a pored toga u ruzmarinu su pronađena jedinjenja koja sprečavaju poremećaj acetil-holina, što objašnjava korišćenje ove biljke u lečenju Alchajmerove bolesti.

Ruzmarin sprečava delovanje visokoreaktivnih molekula kiseonika, koji prouzrokuju starenje kože, stimuliše cirkulaciju, podstiče limfnu drenažu i podiže tonus mišića. Zbog ovih osobina on je čest sastojak krema i drugih preparata za negu lica i sprečavanje nastanka bora.

Takođe, etarsko ulje ove biljke vekovima se koristi i u parfimerskoj industriji (on je osnovni sastojak čuvene vodice mađarske kraljice, koja je ime dobila po kraljici sa početka teksta). Žene na Mediteranu sveže opran veš ostavljaju da se suši rašireno na grmovima ruzmarina kako bi veš upio sveži miris ove biljke.

Izvor: Telegraf.rs / Sve za venčanje

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram