U velikoj akciji „Pluton 2“ uhapšeno i dvoje Kragujevčana

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u nastavku akcije na suzbijanju krivičnih dela pranja novca, finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili su 47 osoba i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 19 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više koruptivnih krivičnih dela, dok se za dve osobe traga. Među uhapšenima se nalaze i Kragujevčani N.P i N.Đ.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su i zadržali N.P. (1950) i N.Đ.(1979), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, falsifikovanje službene isprave i poreska utaja.

Osumnjičeni su u svojstvu investitora stambeno-poslovnog objekta u izgradnji u Kragujevcu, od 2011. do 2015. godine, izvršili duplu prodaju četiri stana, a od vlasnika stanova primili novac i izdali priznanice o izvršenom plaćanju u evrima.

Prodaju stanova nisu evidentirali u poslovnoj dokumentaciji preduzeća, već su novac zadržali za sebe i tako oštetili vlasnike stanova i budžet Republike Srbije za 12.185.459 dinara.

Akcija „Pluton 2“ sporovedena je u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Smederevu, Jagodini, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Novom Pazaru, a osumnjičeni se terete da su od 2005. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, grada Beograda i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od 1.896.090.232,00 dinara, odnosno preko 17,5 miliona evra.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, pronevera, falsifikovanje službene isprave, prevara i teška krađa.

Među uhapšenima su bivši rukovodilac Odeljenja za prehrambene proizvode u Republičkoj direkciji za robne rezerve, bivše odgovorno lice Doma zdravlja „Dr. Milorad-Mika Pavlović“ u Inđiji, lekar, građevinski inspektori, matičari, investitori i bivša i sadašnja odgovorna lica više pravnih lica.

Izvršenjem ovih krivičnih dela oštećeni su budžet Republike Srbije, Republička direkcija za robne rezerve, Republička direkcija za vode, Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine, Klinički centar Vojvodine, Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje, Budžet grada Beograda, JP ”Srbija šume”, Dom zdravlja ”Dr. Milorad-Mika Pavlović”, Sindikalna organizacija samostalnog sindikata JP ”Gas”, AMSS Gas-petrol, “, akcionari AD ”Alfa Plam” iz Vranja, kao i više pravnih i fizičkih lica.

Izvor: Ritamgrada

Molimo Vas lajkujte i šerujte nas na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram