Žena iz Kragujevca se ugušila u svojoj kući, iako nije bilo požara: Pred smrt je samo uzela fen

Divna Gavrilović (65) ugušila se u svom domu u Kragujevcu od dima, dok je ležala u krevetu i grejala se fenom za kosu! Stvari u kući ostale su netaknute, što ukazuje da nije bilo požara već da se otrovala ugljen-monoksidom.

– Vatrogasci su brzo stigli do kuće, ali je za Divnu već bilo kasno. Pronađena je pored kreveta bez znakova života, a lekari su samo mogli da konstatuju smrt. Nesrećna žena je živela sama u toj kući. Komšije pričaju da je ložila šporet na drva, ali je utvrđeno da kobne noći nije ložila vatru i da je stradala u drugoj sobi – navodi izvor blizak istrazi.

Sumnja se da se ugušila od dima dok se grejala fenom za kosu.

Loading...

– Bilo je hladno, a ona je ležala u krevetu. Uključila je fen i ležala zajedno s njim da bi se ugrejala. Moguće da je tada došlo do kratkog spoja. Najverovatnije je zaspala i nagutala se dima. U kući nema tragova požara niti je bilo šta izgorelo. Ispituje se šta je izazvalo gušenje žene – navodi izvor blizak istrazi.

Prvi komšija kaže da je slučajni prolaznik ugledao dim i pozvao vatrogasce.

Žena se grejala fenom, Foto: A. Nalbantjan

– Stigle su patrole policije i dva vozila Hitne pomoći. Posle dolaska Hitne pomoći, stigla su i njena dva sina. Pored nje nisu našli ni šporet ni peć, iako smo svi pomislili da je ložila vatru i da je žar zapalio kuću – ispričao je komšija Divne Gavrilović.

Gušenje je, pored opekotina, najčešći uzrok smrti u ovakvim slučajevim, kaže za „Alo!“ profesor primarijus dr Dejan D. Vulović, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

– To je takozvana izolovana povreda. Često u slučajevima požara može biti udružena s opekotinama, ali i izolovana, kao kod te žene. Najveći problem je oslobađanje ugljen-monoksida, ali i drugih štetnih supstanci, kao što je cijanid. Ugljen-monoksid se 200 puta brže veže za hemoglobin u crvenim krvim zrncima nego kiseonik. Znači da tako organizmu oduzima kiseonik. Srce i mozak su najosetljiviji na to. Prva stvar je odsustvo kiseonika, a druga je dejstvo ugljen-monoksida. Dešava se da čovek čak i u budnom stanju ne oseti ugljen-monoksid, jer on deluje neprimetno. Žena ga verovatno nije ni osetila. Ako je spavala, njen nervni sistem nije mogao da reaguje i da se probudi – objašnjava dr Vulović.

(Telegraf.rs/Alo)

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *