ŽELJKA IZ KRAGUJEVCA VIŠE OD 20 GODINA POKUŠAVA DA DOKAŽE DA POSTOJI: Ima supruga, ćerku i dve države, a nema je nigde?!

KRAGUJEVAC – Više od dve decenije Željka Majić pokušava da dokaže da postoji. Kaže da se obraćala svim nadležnim službama – od opštine do hrvatske ambasade, ali rešenja nema.

Željka Majić od 1995. živi u Kragujevcu sa suprugom i ćerkom. Preživljavaju od suprugove naknade koja iznosi 8.000 dinara mesečno. Imala je 24 godine kada joj je u izbegličkoj koloni granata raznela nogu. I sada ima zdravstvenih problema, ali ne i načina da se leči. „Zdravstvena knjižica ne može da prođe kroz sistem bez matičnog broja“, kaže Željka, koja nema JMBG.

FOTO: SHUTTERSTOCK

U MUP-u kažu da raseljene osobe na osnovu izbegličke legitimacije mogu da traže državljanstvo Republike Srbije. Po dobijanju državljanstva, upisuju se u matične knjige rođenih. Nakon toga se prijavljuje prebivalište i ukida status izbeglog lica. Potom se može podneti zahtev za ličnu kartu.

Loading...
FOTO: KURIR

Ipak, Željka ima važeću izbegličku legitimaciju i nijedan dokument više. U Osijeku, njenom rodnom gradu, rekli su joj da njene dokumentacije nema. Ona, pošto nema ni pasoš, nema ni način da otputuje u Hrvatsku.

Iako gotovo neverovatan, ovo nije usamljen slučaj. 

(Kurir.rs/RTS/Sunčica Maksimović/Bojana Delibašić)

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *