Zbog otkaza lideru “Oružara” uskoro u Kragujevcu veliki radnički protest

Predstavnici Samostalnog sindikata “Zastava oružje” predali su menadžmentu peticiju kojom više od 1.500 radnika zahteva od direktora fabrike Mladena Petkovića da povuče rešenje o otkazu koje je Draganu Iliću, predsedniku sindikata, uručeno početkom prošle nedelje. Zbog otkaza Iliću uskoro će u Kagujevcu biti održan veliki protest u kome će učestvovati radnici i sindikalci iz cele Srbije.

Peticija sa zahtevom da rešenje o otkazu Iliću bude odmah povučeno predato je juče kabinetu generalnog direktora “Zastava oružja” Mladenu Petkoviću. U sindikatu kažu da sa Petkovićem, nakon otkaza Iliću, nemaju nikakvu komunikaciju. S druge strane, Draganu Iliću i dalje je zabranjeno da ulazi u krug fabrike, a time i u prostorije sindikalne organizacije, čiji je predsdnik.

Danas ističe osmodnevni rok za rešavanje žalbe advokata Dragana Ilića na rešenje direktora Petkovića, na osnovu kojeg je predsedniku sindikata uručen otkaz o radu. Žalba na rešenje o otkazu Iliću blagovremeno je dostavljena direktoru Petkoviću i Ministarstvu odbrane koje je nadležno za kragujevačku i ostale domaće vojne fabrike.

Loading...

O progonu sindikalnih aktivista i funkcionera u “Zastava oružju” raspravljano je i na sednici Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Srbije. Zaključeno je da je kršenje sindikalnih prava radnika nedopustivo, da otkaz Draganu Iliću predstavlja kršenje svih domaćih i međunarodnoh pravnih akata i konvencija kojima se regulišu prava radnika na sindikalno organizovanje, zbog čega će uskoro u Kragujevcu biti organizovan veliki protest.

Izvor Ritamgrada


Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *