Zašto je paradajz toliko zdrav, i zašto ga morate konzumirati!

paradajzParadajz je veoma popularno povrće. On je ukusan, svestran, pristupačan i pruža različite zdravstvene beneficije.

Paradajz se može koristiti na razne načine a i zastupljen je u velikom broju recepata. Jedna od najpopularnijih opcija za njegovo korišćenje jeste sok od paradajza. Ukusan je i neverovatno zdrav!

Uvek je najbolje da izvučete svež sok od paradajza i tako ga konzumirate. Tako ćete uneti potrebnu količinu natrijuma u svoj organizam.

Evo samo nekoliko razloga zašto ga treba često konzumirati:

– Istraživanja su pokazala da likopen iz paradajz soka smanjuje rizik kod osobe za rak prostate. Nizak nivo likopena povećaava verovatnoću da osoba razvije kolorektani adenom, koji se smatra prethodnikom raka debelog creva. Sadržaj vlakana i vode u paradajzu pomažu zdravlju Vašeg debelog creva.

– Sok od paradajza poboljšava varenje. Poznato je da sprečava zatvor, naročito kada je pomešan sa spanać sokom. Mešavina aktivira jetru i sadrži veliku količinu vlakana, koja je efikasna za sprečavanje zatvora. Sok od paradajza je takođe prirodni antiseptik i sprečava dijareju i ostale infekcije.

Nizak holesterol. To ne bi trebalo da bude iznenađenje da sa svim zdravstvenim prednostima soka od paradajza, takođe pomaže u smanjenju holesterola. Svež sok od paradajza je jedan od najboljih tretmana koji postoji za smanjenje visokog nivoa holesterola. On sadrži veliku količinu vlakana, koja ruši LDL holesterola u organizmu. Paradajz takođe sadrži niacin, koji je takođe pokazao pozitivne efekte na visokim nivoima holesterola.

– Istraživanja su pokazala ljudi konzumiraju velike količine likopena i više od 30% smanjuju svoj rizik za rak pankreasa. Takođe, postoje dokazi da karotenoidi i beta karoten, koji se može naći u paradajzu, dodatno smanjuje taj rizik za više od 40%. Rak pankreasa je jedan od najsmrtonosnijih oblika bolesti, tako da ako tražite način da se smanjite rizik, paradajz je sjajna ideja.

– Paradajz sadrži antioksidante, koji su se pokazali efikasni u borbi protiv raka. Antioksidansi drže upalu pod kontrolom, tako da konzumiranje paradajza takođe može da pomogne sa bolestima koje su pogođene upalom, kao što su dijabetes, astma i bolesti srca. Jačanje svog antioksidativnog unosa je jedna od najboljih stvari koje možete da uradite za svoje zdravlje.

PRIJATNO!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *