Zaštitnica građana Kragujevca: Kovid propusnice su diskiminacija

Spread the love
  • Zaštitnica građana u Kragujevcu Vesna Stojadinović ocenila je da bi uvođenje kovid propusnica za građane koji su se odazvali pozivu za preporučenu imunizaciju, predstavljalo diskriminaciju građana koji se nisu vakcinisali protiv korona virusa.

Tokom obraćanja medijima, Stojadinović je prosledila citate pojedinih članova iz Ustava i nekoliko zakona koji se odnose na pravo na izbor i imunizaciju pacijenata.

Stojadinović je ukazala na član 17. Zakona o zabrani diskriminacije po kojem svako ima pravo na jednak pristup objektima u javnoj upotrebi – objekti u kojima se nalaze sedišta organa javne vlasti, objekti u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, kulture, sporta, turizma, objekti koji se koriste za zaštitu životne sredine, za zaštitu od elementarnih nepogoda – kao i javnim površinama – parkovi, trgovi, ulice, pešački prelazi i druge javne saobraćajnice.

„Jasno je da bi uvođenje kovid propusnica za građane koji su se odazvali pozivu za ovu, preporučenu imunizaciju, predstavljalo diskriminaciju onih građana koji nisu prihvatili preporuku da se podvrgnu imunizaciji“, zaključila je Stojadinović.

Na osnovu citiranih članova Ustava i zakona, Stojadinović je izvukla zaključak da su vakcine protiv kovida-19 „preporučene“, a da bi se povećao broj vakcinisanih, dodala je, građani koji se nisu vakcinisali, pa oni koji su vakcinisani, očekuju odgovore na sva važna pitanja.

„Očekuju da čuju i različita mišljenja od strane doktora, koji do sada nisu imali pristup masovnim medijima, i to o tome da li su vakcine bezbedne iako su ekperimentalne – da li je nužno i opravdano da se vakcinišu i oni koji su, kao asimptomatski ili sa blagim simptomima, preležali koronu“, rekla je ona.

Ocenila je da građani treba da saznaju kakav je imunitet koji se stiče vakcinama, koliko traje i da li su vakcinisani prenosnici virusa, kao ida li će po prestanku imuniteta morati ponovo da se vakcinišu.

Dodala je da su građanima potrebni odgovori na to da li će im važiti kovid propusnice, ukoliko se uvedu, ako je prošlo više od šest ili 12 meseci od poslednje vakcinacije.

Izvor N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *