ZAGAĐENJE PALI ALARME! Gusta magla i smog „progutali“ Srbiju, situacija u ovih 6 gradova KRITIČNA

Oni koji su planirali da nedeljno popodne provedu u prirodi ili šetnji gradom- bolje je da odustanu, jer kako pokazuju parametri nadležnih institucija i danas smo suočeni sa izuzetno visokim stepenom aerozagađenja.

Situacija je posebno alarmatna u šest gradova u Srbiji, pa se, ako je slušati preporuke, stanovnicima Beograda, Pančeva, Smedereva, Novog Sada, Beočina, Valjeva i Niša možda najbolje da danas sa gas maskama prolaze gradom, ako baš moraju da izlaze iz svojih domova.

Već na prvi pogled kroz prozor od magle i smoga u Beogradu se ne vidi „prst pred okom“, a opasne PM 10 čestice zabeležene su u ogromnom broju zbog čega se više srpskih gradova nalazi na listi najzagađenijijh na svetu.

Loading...

Naime, alarmanto stanje velikog broja PM 10 čestica prisutnih u vazduhu juče je Srbiju obojilo u ljubičastu boju, što je peti i poslednji nivo zagađenosti vazduha, a takav trend nastavlja se i danas, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA).

I ovog jutra naša zemlja obojena je
I ovog jutra naša zemlja obojena je „ljubičastom“ bojom

Najlošiji vazduh trenutno udišu Beograđani, Pančevci, Novosađani, kao i građani Smedereva, Valjeva, a ništa bolje nije ni kod Nišlija. Naime, prema podacima mape merenja kvaliteta vazduha SEPA-e, najveće aerozagađenje zabeleženo je sinoć u ponoć u Nišu, od čak 225 PM 10 čestica! Primera radi, u to vreme u Pančevu na mernoj stanici „Starčevo“ bilo je 159, a ove gradove u stopu je pratilo Smederevo sa 146 izmerenh čestica mikroprašine u vazduhu.

Jednom rečju, „crveni alarm“ upaljen je na gotovo celoj teritoriji naše zemlje, te tako ni u Subotici, Užicu, Boru i Zaječaru nije ništa bolja situacija, govore podaci zvaničnog sajta merenja kvaliteta vazduha koji je ove gradove svrstao u četvrti stupanj zagađenosti.

Sarajevo rekorder po zagađenosti na Balkanu!

Sofija, Sarajevo, Beograd među 10 najzagađenijih gradova ovog jutra
Sofija, Sarajevo, Beograd među 10 najzagađenijih gradova ovog jutra

Na sajtu „AirVisual“ koji meri zagađenost vazduha u celom svetu, srpska prestonica ovog prepodneva našla se na neslavnoj listi među deset najzagađenijih vazduha, preciznije poneli smo titulu sedmog mesta, a iza nas ostali su gradovi u Kini, Indiji, Afganistanu… Da je situacija alarmanta i kod komšija, svedoče podaci sa ovog sajta, te je susedna Bugarska druga po zagađenosti, dok se Sarajevo nalazi tik iznad nas, na šestom mestu.

Sarajevo rekorder po zagagenosti
Sarajevo rekorder po zagagenosti

Sajt WAQI (World Air Quality Index) vazduh u pojedinim srpskim gradovima opisuje kao nezdrav i veoma nezdrav. Poredeći brojke istaknute na ovom portalu, trenutni rekorder je Smederevo, sa indeksom zagađenja 176, ali približne vrednosti su i u prestonici, Valjevu, Novom Sadu, Pančevu. A kao što možete videti na mapi ovog sajta, na Balkanu trenutno najlošiji vazduh udišu Sarajlije.

i gradski sajt potvrđuje loš kvalitet vazfuha ovog jutra
i gradski sajt potvrđuje loš kvalitet vazfuha ovog jutra

Da se u prestonici teško diše potvrđuju podaci sa zvaničnog gradskog sajta „Beoeko“, koji je jutros u 8.00 sati ocenio vazduh u Beogradu kao „zagađen“.

Zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa (stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća) mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba, navodi se na zvaničnom gradskom sajtu.

Osetljivim grupama se preporučuje da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da obavljanje aktivnosti preusmere u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Ostalim građanima savetuje se da skrate dužinu boravka vani, smanje intenzitet napornih aktivnosti, prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Izvor: Blic

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *