Vodič za povrede: Sportisto, isceli se!

Najgora stvar kod većine sportskih povreda je dangubljenje po čekaonicama bolnice. Uz to, tu su i ne mali troškovi lekova kao i neizbežno stradanje ega. Da biste sve to izbegli, poslušajte naše savete i sami se rešite ovih pet čestih sportskih povreda.

PRIČEPLJEN PRST

Povreda je natečeni prst sa modricom. „Tu može biti slomljena kost ili razderana tetiva“, kaže doktorka Džefri Manko, docent hitne medicine sa Univerziteta Njujork. „Međutim, često je to samo velika modrica“. Ako još možete potpuno da savijete prst, verovatno to možete da rešite sami. Ako ste zabrinuti, idite u hitnu da snimite.

Loading...

Savet: Stavite led na prst i posle ga zalepite trakom uz susedni prst. Nakon 3-4 dana skinite traku i počnite da ga razgibavate, na primer crtajte nime krugove. Potom se pozabavite svakodnevnim aktivnostima kao što je kucanje. Tokom sportskih aktivnosti ponovo ga zalepite ako treba.

 

SLOMLJENO REBRO

Kad vam udar u telo rezultira oštrim bolom u rebrima, moguće da vam vam je puklo jedno ili dva. Ako teško dišete, mokrite krv ili ne možete duboko da dišete bez veće neugodnosti ili ako osećete bolove u donjem delu stomaka, uputite se u hitnu pomoć da vide jesu li vam probijena pluća. Inače, odmorite se kod kuće.

Savet: Stavite led na bolno mesto i borite se protiv bolova: četiri ibrupofena od 200 miligrama svakih osam sati ili dvaput dnevno naproksen. Dodajte dve tablete od 500 miligrama paracetamola svakih 6-8 sati ako treba. Lekovi mogu da deluju u sinergiji kako bi postigla bolja kontrola bolova.

KRVAV NOS

Kad vas ortak udari laktom u facu na košarkaškom terenu, možete da se zacrvenite. „Pravo liptanje krvi, kad curi iz zadnjeg dela nosa, garantuje posetu nitnoj“, Kaže doktor Trevis Stork. Međutim, kad curi sa vrha, prestaće brzo uz pomoć mirne ruke koja treba da stisne nos. Ako ne možete da zaustavite krvarenje ili osećate nesvesticu, pođite u hitnu.

Savet: Čvrsto uštinite meki deo odmah ispod grebena i držite po deset minuta. Nemojte prestajati kako biste videli napredak; to može da poremeti zgrušavanje. Nemojte zabacivati glavu unazad: samo ćete gutati krv. Takođe izbegavajte da duvate nos sledećih nekoliko dana, sve dok se krvni sudovi ne oporave.

 

ŠLJIVA NA OKU

Ako vam je oko oka neko zalepio natečenu modricu a sasvim dobro vidite i ako vam se ne čini da je bilo koja okolna kost pukla, verovatno možete da zaobiđete hitnu pomoć. Ako ste zabrinuti, zbog moguće povrede glave, to je druga priča: javite se lekaru da vas pregleda.

Savet: Sledećih 24-48 sati svaki sat dok ste budni na otok stavite kesicu sa ledom i držite je 10 do 15 minuta. Otok možete da smanjite tako da vam glava sve vreme bude iznad nivoa srca. Ako želite da uzmete nešto protiv bolova, neka to bude paracetamol. Ibuprofen ili aspirin mogu vam pojačati krvarenje modrice. Modrica obično nestane nakon nedelju-dve.

iZVOR: menshealth

Post Author: Kragujevčani

Loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *