Velika promena za vozače: Od 3. aprila morate poštovati ove stavke inače sledi kazna!

Povodom izmena pravila vezanih za probnu vozačku dozvolu objavljen je kompletan spisak svih stavki koje će vozač početnik morati od ove godine da poštuje.

Dakle, probna vozačka dozvola se još uvek se dobija na jednu godinu. To pravilo važiće do aprila 2019. godine. Nakon toga dobijaće se na minimum dve godine. Ukoliko dobijete probnu vozačku do početka aprila ove godine, ona će važiti godinu dana, a posle perioda od godinu dana dobijate standardnu.

Novi propisi bi trebalo da počnu da važe od 3. aprila, osim ukoliko u međuvremenu ne dođe do nekih promena. Naime, novi Zakon je stupio na snagu 3. aprila prošle godine, ali je stavka o dužini trajanja probne vozačke dozvole odložena za godinu dana. Dakle, 3. aprila ističe tih godinu dana odlaganja, pa bi novi propisi trebalo da počnu da se primenjuju od 3. aprila ove godine.

Loading...

– Članom 163. stavom 5. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano je da odredbe člana 182. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koje se odnose na izdavanje probne vozačke dozvole, ostaju na snazi do isteka roka od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona. Navedeni Zakon je stupio na snagu 03.04.2018. godine – kažu u MUP-u Srbije.

Svi koji dobiju probnu vozačku dozvolu nakon ovog datuma, moraće da je nose do 21. godine starosti ili najmanje dve godine ukoliko je dobiju sa napunjenih 19 godina. Probna vozačka dozvola se dobija istog dana kada podnesete zahtev.

Da ponovimo, ako položite sa 17 godina, probnu vozačku ne dobijate na dve godine, nego morate da je imate sve dok ne napunite 21 godinu. Dakle, probnu vozačku svi moraju da imaju minimum dve godine, a oni mlađi od 19 godina i duže, odnosno dok ne napune 21 godinu.

Sva ostala ograničenja koja su važila i do sada ostaju na snazi. Da podsetimo, vozač sa probnom vozačkom dozvolom ne sme da:

– vozi brže od: 110 km/h na autoputu, 90 km/h na motoputu, 90% od ograničenja na ostalim putevima (npr. ako je ograničenje 50 km/h, početnik sme da vozi 45 km/h).

– vozi ukoliko u krvi ima alkohola (nulta tolerancija – nula promila) ili psihoaktivnih supstanci. Kazna:10.000 din za alkoholisanost do 0,5 promila.

– vozi u periodu od 23:00 do 06:00 časova. Kazna: od 10.000 do 20.000 din, 6 kaznenih poena i zabrana od najmanje tri meseca.

– za vreme vožnje koristi telefon, čak ni sa bluetooth slušalicom ili nekim drugim “hands-free” uređajem, kao ni bilo koji drugi uređaj za komunikaciju. Kazna: 10.000 din.

– vozi auto sa preko 80 kW, odnosno 109 konjskih snaga. Međutim – postoji izuzetak. Sme da vozi auto jači od 109 KS ukoliko je pod nadzorom člana porodice koji se nalazi u tom vozilu i koji ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje 5 godina. Kazna: 20.000 do 40.000 dinara ili zatvor do 30 dana.

Maloletni vozači sa probnom vozačkom imaju i dodatna ograničenja. Maloletni vozač sa probnom vozačkom dozvolom ne sme da vozi bez nadzora lica (ne mora da bude član porodice) koje se nalazi u tom vozilu i koje ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje 5 godina. Kazna: 20.000 do 40.000 din ili zatvor do 30 dana, 6 kaznenih poena i zabrana od najmanje 3 meseca.

Vozila kojima upravljaju vozači sa probnom vozačkom dozvolom moraju da imaju posebne oznake. Auto koji vozi vozač sa probnom vozačkom mora da ima posebne oznake “P” sa prednje i zadnje strane.

Izvor: Espreso.rs/Polovni automobili

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *