Većina misli da grom najviše preti kada držimo telefon ili kada smo ispod drveta, a ovo su zapravo mesta koja su prave mete

Uglavnom od malena učimo da su rizični mobilni i fiksni telefoni, stabla i kišobrani, ali pretnje postoje i od drugih mesta i uređaja

Udar groma je jedna od prirodnih pojava oko koje se pletu različiti mitovi i „bapske priče“, a namnoge opasnosti se ni ne računa.

Uglavnom od malena učimo da su rizični mobilni i fiksni telefoni, stabla i kišobrani, ali pretnje postoje i od drugih mesta i uređaja.

Loading...

Pozvali smo meteorologa RHMZ-a Nedeljka Todorovića, kako bi nam rekao koja su to rizična mesta i „magnet“ za gromove.

Sve usamljene objekte i prirodne oblike treba izbegavati prilikom grmljavine, jer grom uglavnom udara na takva mesta. Nikako se ne treba sklanjati u osamljene i napuštene kuće ili ispod samog drveta. Manja je verovatnoća da će do udara doći u tzv. ušuškanim predelima. Sve što štrči i odudara od prirode i okoline, najčešće je meta groma – rekao nam je Todorović.

Portparol Hitne pomoći, Mirko Lutovac rekao nam je jednu zanimljivu i lepu vest.

Otkad radim ovde, godinama, nismo imali intervenciju zbog udara groma, što je dobra stvar – izjavio je Lutovac.

Donosimo vam mesta koja su prema rečima stručnjaka rizična.

NJIVE

Stručnjaci kažu da radove u poljima treba izbegavati, kao i sve poslove na otvorenom. Ne preporučuje se ni ležanje na tlu.

JEZERA, REKE, BAZENI I MORA

Odlazak na kupališta, jezera, reke, ili bazene mogu biti jako rizični, jer je voda privlači udar. Todorović kaže da treba izbegavati plivanje prilikom grmljavine, pošto je glava iznad vode i dodatno je izložena opasnosti. Kao i plovidbu, jer ukoliko je čamac na otvorenom, velika verovatnoća je da će grom udariti u njega.

AVION

Da li ste znali da u proseku svaki komercijalni avion grom pogodi barem jednom godišnje? Na sreću, većina aviona napravljena je od aluminijuma koji dobro provodi elektricitet, a avioni imaju i stroge mere zaštite od udara groma.

ZGRADE

Ako zgradu u kojoj se nalazite pogodi grom, elektricitet će verovatno prolaziti električnim instalacijama do zemlje. Zbog toga ne telefonirajte na telefon uključenom u zid, sklonite se od tekuće vode ili uređaja za pranje, pećnica, kompjutera ili bilo čega što je povezano na električne instalacije u zgradi. Takođe, ne treba sedeti blizu utičnica.

OTVORENA POLJA

Kada ste na otvorenom ne treba otvarati kišobran ili se sklanjati pod usamljeno drvo, naročito ne pod hrast! Šćućurite se (svako zasebno), po mogućnosti u nekom udubljenju u zemlji, skupite noge i glavu. Skolnite sa sebe sve metalne predmete. Ako vam se kosa nakostrešila ili čujete zujanje koje dopire iz obližnje stene, ograde ili nekog drugog objekta, bez odlaganja premestite se na neko drugo mesto.

Izvor: – s.cenad@telegraf.rs

Post Author: Kragujevčani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *